Въртележката на имена за земеделски министър замая всички в агросектора. В последния момент - само ден преди обявяването на кабинета, както кандидат премиера Кирил Петков сам обяви, стана ясно, името, което БСП предлага за земеделски министър е депутатът от левицата Иван Иванов. Чието минало обаче помрачи новината за края на "родилните" мъки на червените да натъкмят кандидатурите си и да изиграят картите си най-добре.

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

Националният съвет на БСП даде съгласие за подписване на коалиционното споразумение, информира Нова тв. След като лидерът на БСП Корнелия Нинова вече получи зелена светлина от Националния съвет, четирите партии в коалицията ще подпишат споразумението. Нинова ще бъде предложението на партията за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията. От левицата ще предложат имена и за още три министерства – на земеделието, туризма и социалната политика.

Социалистите искат Иван Иванов да бъде начело на земеделското министерство. 

Кой е Иван Иванов?

Завършил е висше образование със специалност „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, висше образование със специалност „Право“ във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“. 

Има научнообразователна степен „Доктор на историческите науки“ от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Иван Иванов е два мандата общински съветник от групата на БСП в Общинския съвет на Община Шумен през 2007г. – 2011г. и 2011г. – 2013 г., както и народен представител пет мандата - в 42, 43, 44, 45, 46 Народно събрание.  

Иванов е адвокат в Шуменската адвокатска колегия и владее английски, немски и руски език. 

Това е официалната информация, която е публикувана на сайта на Народното събрание и в други институции, в които е работил Иванов. 

Освен това 

Иван Иванов е завършил Школата за политически мениджмънт във Фрайбург, Германия, а по-късно е работил като главен юрисконсулт на “Билдинг Строй Експрес” ЕООД, която е регистрирана през 2003 г., със собственик и управител Валентин Иванов - бащата на Иван Иванов. Фирмата е единствената, печелила поръчки в чужбина за строителство на курортни селища в Белгия, Австрия и на Френската Ривиера. Къщите, които вървят с яхтени пристанища и са в стила на 17 век, се продават на доста заможни клиенти.

Преди това кандидатът за аграрен министър е ръководил офиса на “Воинтех” ЕООД в Шумен.

През април 2012 г. Иван Иванов е избран за областен лидер на БСП в Шумен.

На 18-и юни 2013-а г. тогавашният премиер Пламен Орешарски го назначи за зам.-министър на вътрешните работи. В съобщението от министерския съвет тогава не се казва една фина, но важна подробност от биографията на Иванов а именно, че е от 1995 г. е управител на клона на групировката СИК в Шумен. Това става ясно при проверка в информационната система ДАКСИ. Вписването е направено с решение на Шуменски окръжен съд от 20 декември 1995 г. по фирмено дело 217/1995 г.

Иван Иванов беше заместник на Цветлин Йовчев за няколко часа – от 18-и юни 2013-а, късния следобед до 19-и юни, сутринта - именно поради разкритието за миналото му в СИК. 

Тогава Йовчев направи изявление, че не знаел за назначението и отказ да работи с Иван Иванов.
По време на изслушването на депутата в Конституционния съд, след като ГЕРБ поискаха прекратяване на правомощията му заради несъвместимост, стана ясно, че и самият той не е знаел, че е станал зам.-министър. 

Иван Иванов е син на шуменския бизнесмен Валентин Иванов-Шошо, който също е свързан със силовата групировка СИК. Според официална сводка на РДВР-Шумен от 18 януари 2000 г. бащата на Иванов е бил задържан през 2000 г. за рекет и отвличане.

Спорно е дали този кандидат ще остане и дали въобще аграрната общост би приела подобен човек начело. 

Утре (11 декември) в 10:00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание - „Продължаваме промяната“, съобщиха от „Дондуков“ 2. 

Споразумението за управлението на страната през следващите четири години вече е подписано от четирите коалиционни формации "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България", съобщиха Кирил Петков и Асен Василев пред журналисти в парламента.

Те потвърдиха, че е уточнен и съставът на бъдещото правителство, но отложиха оповестяването му до утре в 13:00 часа, когато ще дадат брифинг, след като вече ще са получили и върнали изпълнен мандат на президента Румен Радев, пише Дневник.