Вирусът на Африканска чума по свинете проникна в стопанство с източно-балкански свине във варненското село Голица. Сигналът е подаден на 20 януари до Световната организация за здраве на животните (OIE).

На места: Отпада забраната за движение на живи свине и месо

Животните в стопанството са общо 58. На място са установени три смъртни случая. Останалите 55 прасета са хуманно умъртвени.

Продължават случаите и на заразени диви прасета, като са открити нови седем в района на град Попово, област Търговище, и в софийското село Дреатин. Данните обаче са публикувани само на сайта на OIE. 

Чудно защо последната актуализация на сайта на БАБХ за епизоотичната ситуация за АЧС е едва от 8 януари.

Днес на среща с ветеринарите земеделският министър Десислава Танева изнесе последни данни, според които у нас са намерени трупове на около 400 диви свине, а други 36 хиляди са депопулирани.

По нейни изчисления това са около 45% от плана на Министерството на земеделието за депопулиране на дивата свиня, който е изготвен въз основа на настоящата таксация, предаде Агенция Фокус. 

Десислава Танева: „Ловният сезон продължава по заповедта за удължаване на сезона вследствие на промените в Закона за лова.“

Ресорният министър цитира статистика на OIE, според която над 25% от поголовието на домашна свиня в света е унищожено от заразата, засегнати са 51 страни и над 10 млн. домашни свине. В Европа страните, в които е открит вирусът, са 12.