Четири овце са умрели по неизвестни засега причини в стадото на Ани Петрова от Болярово. То беше единственото, в което протестиращи граждани не допуснаха ветеринарите да вземат повторно проби за чума по дребните преживни животни това лято.
 
 
Сигналът за смъртта на четирите животни е подаден в петък от самата стопанка до официалния ветеринарен лекар в града, съобщи Агенция „Фокус“. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са потвърдили, че е получен сигнал от стопаните за умрели животни във фермата. 
 
Пред властите Ани Петрова твърди, че животните са издъхнали от преяждане. В същото време тя продължава да възпрепятства достъпа на ветеринарите до фермата. Отказва на специалистите да вземат и нови проби за чума, въпреки че по закон е длъжна да осигурява 24-часов достъп на ветеринарите при съмнения за зараза. 
 
Ана Петрова и съпругът й Тошко Димитров се грижат за 200 овце в Болярово. Преди десет дни те се сдобили с антибиотици за животните от местния ветеринарен склад, съобщиха от полицията. В резултат на собственика на склада е съставен акт, защото от него имат право да пазаруват само ветеринари или фермери с рецепта, каквато семейството не е представило. 
 
Проби от стадото дадоха положителен резултат за чума по дребните преживни животни при масовото изследване на стадата в 10-километровата зона около ямболското село Воден, където през юни тази година вирусът беше открит за първи път в България и на територията на Европейския съюз. Тогава обаче стопаните се усъмниха във валидността на протокола, тъй като в него фигурираха и данни за кози, каквито в стадото никога не са се отглеждали.
 
Епизоотологично проучване на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Ямбол показва, че появата на чумата по дребните преживни животни в България се дължи на нелегален внос на животни от Турция - мъжки разплодници и куче Кангал, което е в нарушение на международните правила за търговия с животни.