Складове се представят за преработватели, за да точат европейски средства по извънредната мярка COVID 3 заради пандемията. Това показват проверки на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

За куфарите с ушни марки и източването на субсидии

В ефира на БНР изпълнителният директор на Фонда – Васил Грудев, обясни, че изведнъж са се появили много бенефициенти, които не са им били познати като преработватели.

„В момента, в който решихме да ги проверим на място, защото това буди у нас съмнение, над 100 от тях се оказаха някакви складове, които се опитаха да ни предоставят някакви договори за работа на ишлеме, без да има никакво действие там, никакво функциониране, никаква преработка. Фантазията на някои хора е прекалено голяма“, категоричен е Грудев.

Справка сочи, че общо по приема на подмярка COVID 3 бяха подадени 211 заявления, което ще рече, че около половината кандидати са се опитали да печелят на чужд гръб. Общият бюджет бе над 7 млн. лв., като таванът на финансова помощ за предприятията бе до 50 хил. евро. 

Междувременно проверките за обвързана подкрепа също продължават да дават висок процент на нарушения – 20%. Васил Грудев отново подчерта, че много от злоупотребите са свързани не само с това бенефициенти искат плащане за площи, които никога не са обработвали, но и доказват с фактури, че са продали плодове и зеленчуци точно от тези незасети площи.