Новата високодобивна линия хибриди в рапица ИнВигор на БАСФ, гарантират отлични резултати. Тази нова селекция показа изключително добри качества, които я правят  подходяща за българските условия и климатичните промени. Въпреки късната сеитба след предшественик царевица и дъждовната пролет с градушка,  растенията са здрави и устойчиви на разпукване.

Искате висок добив от рапица? Това е за вас!


Елате с нас, за да проследим жътвата на рапица в землището на гр. Завед, Разградско. Повече за хибриди и операциите на полето ни разказва Дилян Димов - Бизнес Лидер Семена БАСФ България.


„На производствено поле са разположение 8 хибрида на парцели от 30 до 45 дка. Тук са всички хибриди от линията ИнВигор®. Тъй като предшественика на полето беше царевица и сеитбата е изпълнена сравнително късно – края на месец септември. Растенията на квадрат са приблизително 25 до 30 максимален брой. Това даде шанс на всички хибриди да покажат тази си характеристика, която сме описали, а именно силното разклонение. 

В момента се намираме на хибрида InV 1165. Той е конвенционален. Стеблата са свежи и здрави, а шушулките, дори в долните етажи са озряли така, както в горните. Това е много важно, ние сме го посочили, а сега го доказваме и на място.

Другият хубрид е InV 1166CL. Те са много подобни помежду си, като височина на растението, брой разклонения, масленост. Това са силни страни на хубридите, които и двата притежават. Уточнението, което можем да направим е, че InV 1166CL е от клиърфийлд линията на ИнВигор и има още едно решение в агротехниката, което може да се ползва“.

Резултати от жътва 2019  в гр. Завет са изключителни. InV 1166CL  -  352 кг /дка към 8 % жътвена влага и InV 1165 - 320 кг/дка към 8 % жътвена влага.

Районът не беше пощаден от градушки и регулярнни, интензивни дъждове.


„Това беше един добър начин да докажем и другата силна на генетиката, а именно, че има много силно изразена устойчивост на разпукване. Може сами да видите как изглежда посева, който е претърпял от 3 до Фс5 дъждове. Наблюдават се изключително малко на брой отворени шушулки, въпреки интензивния паднал дъжд.

На този посев е използвана и пълната агротехника на фирма БАСФ. Веднага след сеитбата е използван Бутизан. Есента беше благосклонна към този посев, използван е и Карикс. На пролет – отново Карикс и Пиктор. По този начин доказваме освен силата на генетиката, но и всичко останало, което притежаваме в нашето портфолио. Използвайки ги заедно фермерите могат да постигнат едни високи резултати“, категоричен е Дилян Димов.