Ще проучим законодателството на страните членки в ЕС по отношение на управлението на опасните отпадъци, в частност опаковките от продуктите за растителна защита. Спазвайки европейските изисквания, ще изготвим становище, което да удовлетворява всички засегнати страни, като приоритет за нас е защита на околната среда и облекчаване на земеделските стопани. Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на първата работна среща на междуведомствената експертна работна група, с представители на Министерството на земеделието и Министерството на околната среда и водите.

Гласувайте: Какви ренти се изплащат за стопанската 2021/22 година?

Дейността на работната група е насочена към изготвяне на предложения за изменение на нормативната уредба в областта на управлението на опасни отпадъци, генерирани от дейността на земеделските стопани. 

Експертите от двете ведомства обсъдиха варианти за улесняване на процедурата за управление на опаковките от продуктите за растителна защита, подлежащи на специфичен контрол и третиране, като се избегне административната тежест за земеделските стопани, при запазване на високо качество на околната среда. 

Заместник-министър Джиков сподели, че в някои страни членки на ЕС, земеделските производители имат сключен договор с фирми, в който е описано, че отчетността, регистрацията, попълването на данни и останалите административни правила са подробно описани и се извършават от фирмите.

„Следва да се направи проучване относно прилагането на директивата за отпадъците, най-добрите практики и опита, който имат всички членки на Съюза“, допълни Тодор Джиков. Той уточни също, че това е единственият начин да се създадат условия за въвеждане на най-добрите европейски практики в българското законодателство.