Министерският съвет прие днес поредна за тази година промяна в Наредбата за прилагане на европейските схеми за доставка на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“.
 
 
Измененията позволяват отделно заплащане по 7 ст. на порция за дейностите по приемането, съхранението и раздаването на продуктите на учениците. В това число влиза и възможността да се използват помещенията и хладилниците на училищните бюфети и столове.
 
„Това ще бъде възможно, ако доставчикът по схемите сключи договор с лицето, което извършва посочените дейности. То може да бъде същото, което осъществява дейността по храненето на учениците в училищния стол или бюфет или друго лице, с което одобреният заявител е сключил договор, съгласуван с директора на съответното училище“, обясни правителствената пресслужба. 
 
Оттам уточниха, че средствата за заплащане на дейностите по приемане, съхранение и раздаване на продуктите в училищата ще бъдат част от помощта, която получават доставчиците. За целта те ще трябва да представят доказателства за извършването.
 
Наредбата посочва, че приемането, съхранението и раздаването на продуктите в учебното заведение да се организира от директора и да се осъществява от персонала на училището. 
 
Досегашната практика обаче е показала, че училищата с по-голям брой доставки трудно се справят сами с тези дейности, тъй като не разполагат с достатъчно персонал.