Поредна прогноза за понижаване на реколтата от пшеница в Русия вероятно ще доведе до ново поскъпване на зърното от тази култура в Черноморския регион, включително и за България.
 
 
В един от основните зърнопроизводителни региони на Русия – Поволжието, тазгодишната реколта се очертава около 11,9 млн. тона или с 34% под отчетената през 2017 г., гласи най-новата прогноза на аналитичния център „СовЕкон“. Като причина за това изследователите посочват продължителната суша през пролетно-летния период.
 
Неблагоприятното време си каза думата и в други ключови региони на Русия. Производството на пшеница на юг – в Южния федерален окръг и в Северно-Кавказкия федерален окръг, се очаква да бъде на равнище 29,4 млн. тона или с 14% по-ниско от миналата година. Прогнозата сочи спад и в Централния федерален окръг с 16% до 15,7 млн. тона.
 
Общата реколта от пшеница в Русия се очаква да бъде 68,4 млн. тона – с 20% под миналогодишния максимум от 85,9 млн. тона. Само преди десетина дни прогнозата беше по-оптимистична, като сочеше реколта от 69,6 млн. тона. Последната корекция се обяснява именно с разочароващо ниските добиви в Поволжието. 
 
Експертите подчертават, че природните условия през 2017 г. бяха близки до идеалните и това стана причина за рекордната реколта от пшеница в Русия. 
 
 
Ново ключово събитие за цените на зърното се очаква тази вечер. В 20:00 часа българско време Департамента по селско стопанство на САЩ (USDA) ще публикува своя ежемесечен отчет WASDE, който силно влияе върху световния пазар. Според анализаторите от „СовЕкон“ досега американското ведомство силно е подценявало площите, заети с пшеница в Русия. Днес, обаче, е възможно тези площи да бъдат коригирани силно нагоре, а това съответно ще натисне цените надолу. 
 
Ако промяната не бъде направена сега, този показател вероятно ще бъде преразгледан през септември, като за тогава ще се отложи и ефектът на потискане на цените. Предишната прогноза на американското ведомство беше за 68,5 млн. тона реколта от пшеница в Русия, без да се отчита Крим, където вече са добити 0,5 млн. тона жито.
 
В същото време голяма част от участниците на пазара очакват Департаментът по селско стопанство на САЩ сериозно да понижи прогнозата си за руското производство. В края на юли Международният съвет по зърното рязко понижи своята оценка за реколтата от пшеница в Русия през тази година от 71,9 млн. тона на 66,0 млн. тона.
 
Другият важен фактор за световните цени на пшеницата е американската прогноза за зърнената реколта в Европейския съюз, където големи райони също бяха обхванати от продължителна суша през пролетта и лятото на тази година.