Изцяло новият Закон за храните беше обнародван на 9 юни 2020 г. Оттогава периодично се изготвят подзаконовите нормативни актове по прилагането му. Поредният такъв е Наредба за изискванията към плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени. 

Готови ли сте? Стартират теренните проверки

Тя ще отменени действащата в момента наредба, приета с Постановление № 45 на Министерския съвет от 2003 г. Любопитното е, че изискванията не се прилагат, когато изредените продукти се влагат при производството на фини печива, сладкарски изделия, бисквити и други.

В документа е ясно разписано що е то конфитюр и какво трябва да е съдържанието на плодовете в производството на 1000 г готов продукт. Вижте още с какво се отличава конфитюрът екстра качество, кога се използват наименованията „желе“ и „желе екстра качество“. Имаме още желе-мармалад и подсладено пюре от кестени.

Интересното е, че „мармалад“ се използва за означаване на смес от цитрусови плодове, докато отделно имаме „мармалад от плодове“. Тук наименованието трябва да съдържат информация за използваните плодове, а в случаите когато те са повече от 3, може да се изпише само „смес от плодове“.

Показателят „сухо вещество“, изразен в проценти, трябва да бъде не по-малко от 60, с изключение на тези, при които захарите са напълно или частично заменени с подсладители.

Етикетът трябва да съдържа указание за количеството вложен плод, а когато се използват водни екстракти от плодове, масата на водата се изважда. Нужна е още информация за общото захарно съдържание, определено рефрактометрично при 20°С.

В Приложение 1 са посочени допустимите допълнителни съставки, като мед, сок от плодове, етерични масла, спортни напитки и др. В Приложение 2 пък са изредени технологичните практики за обработката на вложените суровини.

Проектът на Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за изискванията към плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени е на обществено обсъждане до 13 август.