Нова мярка ще стимулира цифровизацията на земеделските стопанства в ОСП 2023 - 2027 г. Това стана ясно по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план, съобщиха от Министерството на земеделието (МЗХГ).

Отвориха мярката за изграждане на интернет в селските райони 

По нея ще се подпомагат дейности като прилагане на прецизно земеделие, роботизация на производствените процеси в стопанството и дигитален маркетинг.

Проектът на мярката „Инвестиции в дигитализация на земеделски стопанства“ предвижда насърчаване използването на цифрови технологии в земеделския сектор, като например метеорологични станции, сензори, датчици.

"Съгласно Стратегията за цифровизация на земеделието и селските райони в България, роботизацията и автоматизацията в земеделието ще доведе до нарастване производителността на стопанствата в сектор „Растениевъдство“ и “Животновъдство“ за постигане целите на Зелената сделка и Стратегията „Oт фермата до трапезата“, заявяват от ведомството.

Допустими за подпомагане ще са земеделски стопани и групи и организации на производители. Подпомагането се предоставя под формата на възстановяване на направени от бенефициента допустими разходи, които са до 50 % от общия им размер.

Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 15 000 евро, а максималният е до 100 000 евро.

По време на срещата беше представена и Система за знания и иновации в селското стопанство (СЗИСС). Тя ще подкрепя създаването и поддържането на интерактивна онлайн информационна платформа с база данни за налични иновации, научни разработки и други знания в областта на земеделието, горското стопанства и хранително-вкусовата промишленост.

Платформата ще се ползва от земеделските съветници основно като помощно средство и източник на нови знания, от научните организации, за представяне и популяризиране на техни разработки и иновации, от фермерите, за търсене на знания и материали от техен интерес и информация за практики, иновативни решения и събития, които ги интересуват. 

Сред основните участници в системата са МЗХГ, Национална служба съвети в земеделието, Висши учебни заведения (ВУЗ), професионални гимназии в областта на селското и горско стопанство, частни обучаващи и браншови организации, земеделски стопани, организации на производители и др.

На заседанието е бил дискутиран и проектът за създаване на Национална мрежа за Общата селскостопанска политика. Звеното за управление на Мрежата и неговите 28 регионални звена ще съдействат за споделянето на знания между участниците в СЗИСС чрез информационни събития, представяне на добри практики, разяснения за възможностите за подпомагане по ОСП.