Напук на кризата и проблемите в животновъдството, в село Аспарухово, община Левски отвори врати нова кравеферма по евростандарт.

Модерното стопанство е на земеделския производител Георги Минчев и е с проект мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони.

На официалното откриване на кравефермата, в която се отглеждат 120 крави, зам.-кметът на Община Левски Радослав Йорданов поздрави собственика и гостите на събитието, сред които бяха представители на земеделските служби и бизнеса, кметът на селото Христо Атанасов, приятели и близки на млекопроизводителя.

Фермер.БГ разговаря с Георги Минчев, който обработва земя и гледа животни от почти 40 години, професионално се занимава с животновъдство от над 12 години.

Г-н Минчев, как се решихте в изключително трудно за фермерите време да строите нова ферма?
От дълги години се занимавам със земеделие и животновъдство, макар че професионално съм фермер от малко повече от 12 години. Първоначално гледах в двора си 12-13 животни, постепенно започнах да ги увеличавам. Купих от кооперацията обор, който не беше предназначен за кравеферма, но там започнах. През последните години мислих как мога да направя модерна ферма, която да отговаря на всички европейски изисквания. Имам и 400 декара земя, която обработвам и така изхранвам животните. С проекта по мярка 121 бях готов още през 2010 година, внесох го, бях одобрен и подписах договор за модернизиране на фермата в края на декември 2010 година. Оттогава започна истинското ходене по мъките.


Защо?
Защото повече от година не можах да намеря банка, която да финансира начинанието ми. За съжаление, трайна тенденция в България е банките да отказват да кредитират такива като нас. Предпочитат земеделски производители, които имат хиляди декари земя, за животновъдите е направо мисия невъзможна да получим кредит – нищо, че имаме добри проекти и искаме да се модернизираме. А в крайна сметка това е пътят – и Европа иска от нас стопанства, които да отговарят на сериозни изисквания, а и ние самите искаме по-високо производство, което няма как да стане по стария начин.


Как успяхте да вземете кредит?
Принудих се да разделя проекта на две и да търся поотделно финансиране за всяка от тях. Иначе кандидатствах за инвестиция в размер на 650 000 лева за строителство и ремонт на сгради, закупуване на нови машини, оборудване и съоръжения, развитие на биологично производство и агроекология. При прилагането на тази мярка, знаете, че трябваше да изпълня и изискванията по прилагане на Нитратната директивата за опазване на водите и почвата от замърсяване.
Заради отказа на банките, обаче, да ме кредитират, първо се заех с техниката – необходимите машини, трактори. Купих я през пролетта на миналата година, от фонда ми изплатиха парите, а през лятото започнах да строя фермата, почти на частни начала. Така построихме новата кравеферма, която от десетина дни работи на пълни обороти. Използвам и старите помещения, в които също съм монтирал доилни инсталации, но след като имаме новата ферма в старата гледаме предимно подрастващи животни и юници. В новата ферма ще гледаме само млечните крави – около 70-75 животни. Отглеждаме, обаче, само женски животни, не гледаме мъжки, защото ни е такава държавата. На пазара няма говеждо месо, скъпо е и търговците предпочитат да внасят месо отвън – без да е ясно с какъв произход, вместо да купуват угоени телета от българските фермери. Животното трябва поне една година да го гледаш, а след това не можеш да го продадеш – няма никаква полза от това. Никой не работи без пари.


Как изпълнихте изискванията на Нитратната директива?
Направено е всичко необходимо. Изградил съм и 700-кубикова лагуна за съхранение на оборски тор, който се ползва за екологично торене и за биогаз. Вече има интерес, водил съм разговори за количествата, които гогдишно мога да предоставям за производство на биогаз, така че се надявам през 2013 година да има развитие и такава посока. Доколкото разбрах има бизнесидея в Аспарухово да се организира производство на биогаз.
Работниците ми влизат в сградата на фермата само за да доят животните – това става два пъти дневно в специализирана зала. Сред най-модерната техника, която купих, са и вградени гребла, които почистват оборския тор според въведената програма и го вкарват директно в лагуната за съхранение. За животните са направени легла, поилки, а освен залата за доене има и такава, в която кравите се разхождат свободно.
Като рекапитулация, след като получих парите, с които купих техника, започвах строежа на торохранилището по Нитратната директива, по която имам възвращаемост 85%. Най-накрая, както казах, започвах със собствени средства строежа на фермата. В крайна сметка ми върнаха само 42% от инвестицията за сградата.


Очаквате ли ръст в млекодобива и доволен ли сте от изкупните цени на млякото?
След въвеждане в експлоатация на фермата в новите условия, определено се отчита и ръст в млекодобива – от 800 до 1 000 литра на ден. Но проблемът с изкупните цени на млякото си остава – не може цената на млякото да е 65-66 стотинки, защото такава изкупна цена не покрива труда на българския фермер. Лимонадата е по-скъпа от млякото – това нормално ли е. Ако няма добра държавна политика, няма да можем да работим нормално, дори да имаме най-добрите ферми в целия ЕС.

В тази ситуация имате ли амбиция да увеличите броя на животните?
Много е трудно, дори рисковано. Само за последните 6 месеца съм ощетен от мандрата, с която работя, с 12 000 лева. Имам подписан договор с мандрата, но в него никъде не фигурира изкупната цена, така че преработвателят сваля, когато и с колкото иска цената без аз да мога да се защитя като млекопроизводител. Да сте видели в магазините цената на млякото да е намалена? Напротив – в магазините цената се увеличава, преработвателите, обаче, дават все по-ниски изкупни цени.
Въпреки това мисля да увелича още малко броя на животните. До около 150 глави, от които до 120 доятни крави – за по-голяма ферма са необходими още по-сериозни инвестиции, осигуряване на храна за добитъка и много работа допълнително. Сега кравефермата осигурява и работа на 7 души от Аспарухово, с мен работи и сина ми, но и на тези хора трябва да се плаща за труда им.



 


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!