Нова консервна фабрика ще изкупува зеленчуци от региона на Пловдив. Инвестицията за над 4,7 млн.евро е на територията на село Стряма, общ.Раковски, съобщават от Асоциация на българските села. Реализацията на проекта за преработка на селскостопанска продукция е отнела 4 години, като финансирането е от заемни средства и по линия на мярка 123 от ПРСР 2007-2013. Инвеститор е пловдивската фирма Щром ЕООД, която от 1995-а година се занимава с търговия на строителни материали (Knauf, Baumit, Ceresit, Austrotherm, Rockwool и др.).

 

Производственият капацитет на новата консервна фабрика е около 5 млн. буркана годишно. Позиционирането в село Стряма е на отлично стратегическо място, както по отношение на доставките на суровини, така и заради добрите инфраструктурни връзки. Освен това в стъкларския завод в Пловдив се произвеждат богата гама буркани, а в съседство има и фабрика за капачки. Освен консерви, предприятието изкарва на пазара и замразени продукти.

 

През активния летен сезон се очаква във фабриката да работят около 100-150 работници, а постояннно заетите са 20 души. През 2014 година компанията закупува 150 декара селскостопански земи, върху които отглежда червена капия и ще се използва за нуждите на производството, Останалите количества зеленчуци ще се изкупуват от селата в региона.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО:

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!