Цех за преработка на плодове предстои да бъде изграден в землището на добруджанското село Кладенци. Инвестиционното предложение е подадено до община Тервел от земеделски стопанин, отглеждащ ябълки, дюли и круши в собствена овощна градина. Фермерът планира след преустройството на съществуваща сграда да произвежда в новия цех плодови сокове и оцет.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Предвижданият капацитет на преработвателния обект е от 450 до 500 кг пресни плодове дневно. Ще се произвеждат 117 литра сок на час като по този начин земеделецът ще има възможност да оползотвори ябълките с недобър търговски вид.

В инвестиционното предложение е посочено, че цехът е със разгърната застроена площ от 185 кв.м., с площадка за приемане на суровини и материали и експедиция на готовата продукция. 

Пресните плодове от собствената овощна градина ще постъпват предварително сортирани  и почистени от клони и замърсявания. Обработката ще започва с тяхното измиване и отцеждане и подаване към мелницата. Следват процесите по смилане, отцеждане с преса и ферментация от 40-45 дни. На финала продукцията ще бъде филтрирана, опакована и пакетирана. Твърдите отпадъци ще се събират във водонепроницаеми съдове и ще се съхраняват на определени места извън обекта. Инвеститорът предвижда 1 работна смяна на 5 дневна работна седмица. При необходимост по време на кампания работното време може да бъде удължавано.