Най-важният въпрос, който ни интересува в момента, относно новата Обща селскостопанска политика (ОСП), това е таванът на плащанията. Според мен по-удачният вариант ще бъде не да мислим за таван от гледна точка на суми, а за таван на обработваемите площи. Това каза Милен Стоянов, член на УС на Българска асоциация биопродукти (БАБ) за Фермер.БГ.
 
 
„Много от малките производители изчезнаха. От година на година пререгистрираните фермери стават по-малко и по-малко. Ако се сложат по-ниски тавани има опасност така здраво да порежем сектора, че за 1-2-3 години да има много сериозен спад в производсвото“, смята Стоянов.
 
По думите му браншът все още очаква анализ от страна на МЗХГ.
 
„Смятам, че от МЗХГ трябва да ни предоставят анализ какво би се случило при различни тавани. Да видим и какво е било досега, къде има раздробяване и т.н. Към момента нямаме такава информация. И понеже няма и тенденция да я получим, не защото МЗХГ са се запънали, а защото те се чудят какво вскъщост да въведат, затова си мисля, че по-удачният вариант е да мислим не за таван от гледна точка на суми, а за таван на обработваемите площи“, разясни браншовикът.
 
[news]
Подобно решение обаче трябва да бъде добре премислено и детайлизирано.
 
„Друго, което много ме притесни е, че таванът е за всички. Според мен не бива да е така. Има стопанства, които не са само в едно направление и би трябвало да си получават таваните в тях. Да има разграничения при таваните за различните направление“, добави той.
 
По думите му тази седмица ще се проведе среща с експертите от МЗХГ.