За първи път в Европа е диагностицирана епизоотична хеморагична болест (ЕХБ) при говеда. Заболяването е регистрирано в Сардиния, Италия. Малко по-късно и в Сицилия. Огнища вече има и в Испания, информира Agrarheute.

Иван Христанов: С 3 млн. лева е ощетена държавата от ваксини за син език

Вирусното заболяване е клинично неразличимо от болестта син език по преживните животни. Пренася се и от комари (мушици) и не е опасно за хората.

ЕХБ е диагностицирана за първи път в Съединените щати през 1955 г. и оттогава се е разпространила в Азия, Австралия и Африка. Особено податливи на заразяване са северноамериканските видове елени и антилопи.

Типични за заболяването симптоми са внезапна висока температура, летаргия и липса на апетит. Може да се появи и кървава диария. Болестта обикновено е фатална при белоопашатите елени.

От ЕХБ може да се разболеят говеда, биволи, кози и овце. Сред добитъка в момента най-засегнати са говедата, като клиничните симптоми са неразличими от болестта син език. Заболяването може да доведе до значителни загуби на производителност, особено в млечните ферми. Специфичното при овцете и козите е, че те може се разболеят безсимптомно.

ЕХБ е вирус от рода Orbivirus и се предава чрез хапещи мушици. Това означава, че може да има сезонни пикове в края на лятото и началото на есента, особено в ниско разположени, влажни райони.

Случаите в Италия и Испания са първите потвърдени в Европа. Засега срещу болестта няма одобрени ваксини.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Александър Петров: Субсидиите за пасища следва да се калкулират в печалбата

Късната регистрация по чл. 137 сложи прът в колелата на Кампания 2023

Ветеринар: Липсата на допълнително заплащане за качественото сурово мляко е основен проблем в България