Мнозинството от аграрните министри в Европейския съюз предприема нов опит за запазване на бюджета за земеделски субсидии в бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) за периода 2021-2027 г.

Януш Войчеховски ще се бори за изравняване на субсидиите в ЕС

Франция, подкрепена от още 16 страни, повтори вчера в Люксембург искането си да бъде запазен бюджетът за ОСП след 2020 г., съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Това се случва няколко дни преди ръководителите на ЕС да обсъдят Многогодишната финансова рамка на Съюза.

„Новата ОСП трябва да може да подкрепя европейското земеделие пред многобройните икономически, свързани с околната среда, климатични и здравни предизвикателства, с които се сблъсква. Тя трябва да разполага с бюджет, който отговаря на големината на тези залози", каза при публичен дебат между министрите на земеделието от ЕС френският ресорен министър Дидие Гийом.

Натискът за намаляване на бюджета за ОСП се крепи върху три мотива - Brexit, засилване на мерките за сигурност и отбрана, и допълнителни действия за опазване на климата.

„Не можем винаги да искаме повече от фермерите и всичко това с бюджет, който се топи като сняг на слънце", подчерта френският министър Дидие Гийом.

Франция, Австрия, България, Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Гърция, Ирландия, Литва, Латвия, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Испания решиха отново да повдигнат темата по време на дебатите за напредъка на обсъжданията между страните членки по реформата на ОСП след 2020 г., посочва АФП.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.