Създаването на Асоциация на производителите и преработвателите на насекоми в България беше обявена на пресконференция. Основателите ѝ изтъкнаха пазарните възможности и икономическите ползи от развитието на това производство. „Асоциацията обединява участниците в един напълно нов бранш, но за развитието му е нужна законодателна и инициативна рамка”, обяви Кремена Дервенкова – съпредседател на новата организация.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Визията на асоциацията е да превърне България в лидер в производството на продукти от насекоми в региона на Централна и Източна Европа”, изтъкна Дервенкова като обясни, че в страната ни се произвеждат иновативни продукти, чиято употреба не е законово уредена и това забавя развитието на този сектор.

„Съществуват европейски регулации, които позволяват употребата на насекоми за аквакултури и някои видове животни, но никои от тях не се прилагат у нас… Глобалният пазар на алтернативни протеини расте, в Европейския съюз (ЕС) насекомите са един алтернативен източник на протеини. Ние пропускаме значителни икономически ползи, защото България има всички видове предпоставки да бъде основен производител на протеини, тор и различни суровини от насекоми, които се използват от много индустрии”, заяви още Кремена Дервенкова.

Стана ясно още, че у нас има компании, които отглеждат домашен щурец, брашнен червей, супер брашнен червей, черна муха войник и копринена буба. Всички те имат потенциал да се развиват на този нов пазар. По данни на асоциацията в момента във Франция се изгражда най-голямата ферма за насекоми в света, която ще произвежда 100 000 тона насекоми годишно

„През последните години ЕС полага изключителни усилия за интегрирането на алтернативни протеини в законодателството и икономиката си. Има приети регламенти за няколко вида – домашен щурец, черна муха войник, копринена буба, мигриращ скакалец, брашнен бръмбар, домашна муха. Те вече могат да се отглеждат индустриално за производство на продукти за влагане във фуражи. На българските институции не всички регламенти обаче са им добре познати. 

Насекомите се водят нова храна и като такава производителят им трябва да докаже пред ЕС, че даденият продукт е безопасен за човека. Към момента през този процес са преминали 4 продукта, които са производни на три различни вида насекоми – брашнен червей, домашен щурец и мигриращ скакалец. Бюрократичният процес отнема средно 2 години. Очакваме в следващите 5 години броя продукти и търсенето на пазара да се увеличат значително”, обясни другият съпредседател на асоциацията Анатоли Ценов, който работи с насекомото брашнен червей.

Представител на новосъздадената асоциация е и Десислава Димитрова - председател на съвета по кръгова икономика към Търговско-промишлената палата и производител на копринена буба. Тя изтъкна, че кръговата икономика заема съществена част от Зеления пакт на Европа с цел да се повтори съвършенството на природата, в която нищо не се губи. 

Чрез сектор „Инсекти” стратегията „От фермата до трапезата” продължава своя еволюционен път до пълното затваряне на цикъла – от трапезата до почвата, където всички отпадъчни, органични вещества отново могат да бъдат използвани по предназначение - например за органични наторители. Ние като асоциация ще работим усърдно за удължаването и завъртането на целия цикъл – от фермата до почвата, въвеждайки сектор „Инсекти” в центъра на тази стратегия”, каза Десислава Димитрова.

Създателите на новата асоциация обясниха в презентация защо индустриалното отглеждане и преработването на насекоми е шанс за човечеството в бъдеще, как България може да се нареди сред пионерите в тази област и какво е необходимо за развитието й, какъв е подходът на ЕС към проблемите с изхранването и нуждата от повече протеини и какво решение предлага индустрията с насекоми в световен и национален план.

Представените на пресконференцията членове на Асоциация на производителите и преработвателите на насекоми в България бяха: Кремена Дервенкова, Анатоли Ценов, Камен Кръстанов, Йоанна Минчева, Десислава Димитрова, Надя Китанова и Борислав Ананиев.