Медовината, една непопулярна и слабо позната напитка, в момента преживява бум в много гастрономически ресторанти в цяла Испания. Тя заинтригува все повече готвачи, което може да я превърне в печеливша ниша за развитие. Оказва се, че напитката има голям потенциал за комбиниране с други напитки и храни, научаваме от El Pais. 

Кристиан - фермерът, който е очарователен кръчмар и отличен търговец

Медовината е най-старата ферментирала алкохолна напитка, която човекът познава. 

Някои пещерни рисунки, открити в Испания, илюстрират, че преди най-малко 8000 години жителите на иберийския изток са събирали мед, зашеметявайки кошерите с дим и катерейки се по дърветата. Свидетелства има и от Източен Китай. Те са още по-стари и разкриват, че медовината е била консумирана на много места - Месопотамия, Предколумбова Америка и голяма част от Африка. Смес от вода и мед са пиели още римляните, гърците и смелите викинги. 

Днес братята Карлос и Игнасио Ечапресто, сомелиери и готвач в ресторант Venta Moncalvillo (с две звезди Мишлен) в Дарока де Риоха, са едни от пионерите в използването на медовината.

Карлос винаги е искал да прави вина. През 2017 г. прословутият винопроизводител Серхио Саенц го запознава с медовината. Тя заинтригува младия мъж, който решава да изпробва потенциала й в кухнята. Малко по-късно, по време на пътуване до Полша, Карлос опитва 15-годишна медовина. По същото време неговият син прави първите си стъпки като пчелар и така заедно с баща си започва да произвежда медовина. 

Днес семейство Ечапресто произвежда осем различни медовини. Една от ключовите им практики е редовното преместване на кошери. По този начин те осигуряват на пчелите меко време целогодишно. 

За две от своите медовини Карлос Ечапресто използва планински мед, добит от полета на ниско с розмарин, мащерка и цветя. Четири други медовини се правят с мед от високите части на планината. Те са по-танинови. Всички медовини на Карлос ферментират с диви дрожди, присъстващи в меда, и отлежават най-малко 12 месеца в бутилката.

Друг ветеран производител на медовина е Алберто Феруз. Той е, главен готвач в ресторант Bonamb (отличен с една звезда Мишлен) в Аликанте. Алберто прави медовина вече 10 години. Неговият бизнес партньор Педро произвежда органичен мед, който се влага в напитката. 

Малко по на север, във Валенсия, Мария Хосе Мартинес също прави своя медовина. 

Тук правим всичко от нулата и работя с мед, за да съхраня пчеларството, особено градското пчеларство във Валенсия. С него правим оцет, хрупкав цветен прашец, а също и медовина, казва шеф готвачът, който също работи в ресторант, отличен със звезда Мишлен. Вижте още:

Фермерът, който превърна киселото зеле в печеливш бизнес

Пчеларят, когото опустишителен пожар не успя да сломи

От пет кошера до медовина, отличена със златен медал