Нов за САЩ вредител с научното име Lycorma delicatula застрашава отглеждането на 70 вида земеделски култури и други растения, пише специализираното издание Phys.

Определиха още един опасен плевел за зърнените култури

Според данни този вид насекоми за първи път се появява в Азия в началото на 21. век и се разпространява най-широко в Китай, Индия, Япония и Виетнам. Способен е да се разпространява бързо на големи разстояния. Още по-притеснителното е, че в САЩ, за разлика от Азия, за него няма естествени заплахи. Във връзка с това популацията му постоянно се разраства.

Първото споменаване на вредителя в САЩ датира от края на 2015 г. и е дело на учени от университетите в Калифорния и Флорида и Департамента по земеделие на щата Пенсилвания. По това време на територията на страната вече са били открити над 100 000 представители.

В края на миналата година Lycorma delicatula е заселил 100 ха в осем щата - Вирджиния, Делауер, Индиана, Кънектикът, Охайо, Мериленд, Ню Джърси и Ню Йорк. Общата чистелност не е известна, но по всяка вероятност става дума за милиони екземпляри.

Специалистите по растениевъдство се опасяват, че вредителят може да се добере до големите лозарски стопанства в Ню Йорк. Това ще донесе огромни загуби, тъй като степента на щетите, които провокира Lycorma delicatula, може да достигнат 100%.

Властите на щата Ню Йорк вече са стартирали обучение на фермери за ранно откриване и борба с вредителя. Препоръчва се пръскане с пестициди на заразените растения и отстраняването им. Тези мерки обаче не са достатъчно ефективни. Освен това може да се отразят върху качеството и добивите от културите. Поради това местни специалисти по растениевъдство вече търсят други начини за борба.

Любими на Lycorma delicatula са култури, като ябълки, сливи, праскови, грозде, орехи и др. Той напада също дъб и клен.

Най-голяма активност проявява в края на лятото и началото на есента. Той снася много яйца в стволовете на дърветата и по предмети с гладка повърхност. На вид те не приличат на яйцата на другите вредители. Наподобява нещо като зацапване с мръсотия. Благодарение на тази маскировка насекомото може да измине голямо разстояние, без да провокира подозрение.

Lycorma delicatula поразява както възрастните растения, така и младите. То изпива сока им, което провокира тяхното загиване. По културите може да се забележат черни следи. Оставя прозрачна лепкава течност, която служи като ориентир на останалите от вида.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как дистанционното наблюдение помага на пчелите?

Биологични агенти в помощ на земеделците от Добруджа

Помислете за есенната сеитба на житните култури отсега