Гранули от нискокачествена овча вълна може да се превърнат в нов органичен тор, подходящ за употреба в биологично сертифицирани ферми. Новината идва от американски учени, които са сравнили ефекта на гранулираната овча вълна с този на стандартните торове, които се предлагат за биопроизводители, съобщава MPDI, позовавайки се на публикация в специализираното списание Agronomy 2022.

Биокауза обедини ученици от 5 държави

Азотните торове са необходими както в традиционното земеделие, така и в биологичното. В биосистемите обаче ограниченият достъп до продукти от този тип върви ръка за ръка с високи производствени разходи и може да доведе до понижаване на добивите от културите, а съответно и на печалбата, казват авторите на изследването Терънс Брадшоу и Кимбърли Хаген.

Поради това биопроизводителите включват бобови покривни култури в сеитбооборота или през вегетационния период, или в непродуктивните сезони.

Бобовите култури доставят азот за сметка на симбиотични бактерии, които фиксират атмосферния азот във форми, достъпни за растенията.

Средностатистически системите от покривни култури на основата на бобовите могат да доставят 40-150 кг азот, когато биомасата се съхранява в почвата.

Често обаче зеленчуковите култури имат нужда от повече азот за оптимална реколта. Освен това за постигането на максимално ниво на азота в почвата се изисква голяма част от земята да не се използва през целия сезон.

Както знаете, подстригването на овцете е процедура, която е необходима, независимо какво смятате да правите с вълната и каква е породата на животните, дали са млечни, или месодайни.

Доколкото по-голямата част от вълната е груба и не е подходяща за продукти с добавена стойност, тя може да се реализира на ниска цена.

Затова учените предлагат да бъде използвана за подхранване на почвата. Отлична алтернатива е на животинския тор.

Към плюсовете на овчата вълна е способността и да задържа водата. Освен това създава плътност и подобрява други качествени характеристики на почвата. освобождава бавно хранителните си вещества, без риск от замърсяване на околната среда с нитрати и фосфор.

С помощта на тор от овча вълна може да повишите добивите от домати, чушки и патладжани с до 33%, подчертават експертите.

Самата обработка на вълната става по пътя на хидролизата. Така се подобрява достъпът до хранителните вещества и се отнемат замърсяванията.

По-ниската скорост на освобождаване на азот е допълнителен плюс за земеделците.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нов проект: Отпадъците от Женския пазар ще наторяват малки и средни ферми

Агра 2022: Кои иноватори получиха награди?

Нови инвестиции: Най-големият свинекомплекс у нас ще произвежда биогаз и тор