Китайски учени откриха нов тип свински грип, който е способен да провокира пандемия. Това става ясно от изследване, публикувано в американското научно списание PNAS, пише The Guardian.

Фабричното фермерство създава резервоар за животински болести

G4 произлиза от щама H1N1, който на свой ред предизвика пандемия през 2009 г. Той притежава всички необходими белези, определящи го като лесно адаптиращ се да заразява хора, казват учените. Те са от няколко китайски университета и работят в китайския Център за контрол и превенция на болестите.

Между 2011 г. и 2018 г. изследователите са взели 30 000 назални проби от прасета в кланици в 10 китайски провинции и в една ветеринарна клиника. Като резултат са изолирали 179 вируса свински грип. Повечето от тях са от нов щам, който е доминирал при свинете през 2016 г.

Като част от научната работа изследователите са провели различни експерименти, включително с порове. Те се използват широко в научните тестове, тъй като показват симптоми, подобни на тези, които се проявяват при хората.

G4 е силно заразен, репликира се в човешките клетки и провокира много по-сериозна симптоматика при поровете, отколкото други вируси. Тестовете показват още, че какъвто и имунитет да натрупат хората, изложени на сезонния грип, той не осигурява защита срещу G4.

Над един на всеки десет работници в свиневъдния сектор в Китай вече са заразени с новия щам. Това показват кръвните тестове за антитела. Те отчитат още, че 4,4% от населението на страната вече са били заразени.

Характерно за G4 на този етап е, че може да се предава от животно на човек, но не и от човек на човек. Ако второто стане възможно, това ще провокира сериозна тревога у учените. Тогава може да се прогнозира нова пандемия.

Учените алармират, че е необходимо да се вземат мерки. Трябва да се следи внимателно здравето на хората, които работят със свине.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Земеделието след COVID-19: Уедряване на фермите и автоматизация

Мащабен проект за многоетажни свинеферми

Още заразени диви прасета в 5 области