Фермерът от британското графство Линкълншиър Тим Лемимен би своя собствен световен рекорд по добив на рапица, информира британският ежедневник Farmers Weekly.

Гроздоберът в Германия започна по-рано заради топлото време

Той е успял да повиши реколтата от рапица до над 7 т/ха, което е с почти 0,5 т/ха повече от предходния световен рекорд. Отличната реколта е получена от семена на хибрида Sparrow, селекция на компанията DSV.

Регистрираният добив от 7 т/ха зачерва поставения рекорд от Тим през 2015 г. Заслугите са на сорта Picto, който се отличи с невероятна продуктивност въпреки горещото лято.

Тим Лемимен смята, че успехът му се дължи на програмата му за седемкратно извънкореново подхранване, която позволява на растението на пусне дълбоки корени през зимата и намалява топлинния стрес през лятото. Благодарение на това тази година е постигнат по-висок добив от средните показатели на реколтата в местните ферми – ниво от 4,8-5 т/ха.

Две извънкоренови подхранвания по време на цъфтежа стимулират ръста на растението, борят се с последствията от горещото време и спомагат за това, реколтата да е продължително време зелена.

Ние успяхме да контролираме стреса от жегата и това даде добър резултат при жътвата, отбелязва фермерът.
Рекордната реколта е отгледана във ферма във Върлаби. Тестовият участък е с размери 8 ха. Почвата е глинеста и в продължение на 10 години не е била засявана с рапица.