Учени от технологичния институт Карлсруе в Германия създадоха нов сорт сладко сорго, който може да се използва за производство на енергия и други ресурси, пише научното списание Industrial Crops & Products.

Как пясък се превръща в почва

Новият сорт носи името KIT1 в чест на съкратеното название на висшето учебно заведение. Учените очакват тяхната разработка да намали емисиите от парникови газове. Например, от това зърно може да се произвеждат биогаз, биогориво, полимери. То може да се използва и като алтернатива на фосфорните торове.

Сладкото сорго е отделен вид зърнена култура. То натрупва в себе си много повече захар. Учените са установили, че този показател е свързан със структурата на растението. Те са сравнили новия сорт с добре познатия Razinieh. Оказало се, че в централните промеждутъци между стеблата и при двете култури се натрупва повече захар. След това учените установили, че при KIT1 тя се образува и в други негови тъкани - клисем и флоем. Първата транспортира захари и аминокиселини, а втората - вода и неорганични соли.

Към това трябва да се добавим, че KIT1 реагира на стреса от висока засоленост в почвата с увеличаване на натрупването на сладост. Благодарение на тази особеност сортът е отлична суровина за производството на различни продукти. В частност, от един хектар от културата може да се произведат над 4,4 тона захар, от които може да се добият около 3 000 литра биоетанол.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

FAO: Увеличение на глобалното производство на зърно

Sunn Hemp - покривната култура хит сред земеделците

Как поле с ечемик може да пожълтее за една нощ?