Тази година сме подали нов сорт пшеница, който ще бъде изпитван до 3 години в зависимост от изискванията на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).
 
 
Това каза Иван Алексиев, ръководител на Бюрото за научно обслужване, маркетинг и патентна дейност в Институт по растителни генетични ресурси „Константин Малков“-Садово. По думите му има и още един нов сорт, за който се чака одобрението на агенцията. Алексиев обясни пред Фокус, че един сорт се създава за около 10 години.
 
Той припомни, че едно от най-новите световни постижения на учените от Института е създаването на нови сортове сусам, които единствено в света са пригодни за механизирано отглеждане- от сеитба до прибирането, за което Фермер.БГ писа. 
Сортовете се предлагат на всички фермери, които се занимават със земеделие и отглеждат пшеница.
 
„Интерес има от цялата страна - Перник, Видин, Ловеч, Разград. Кърджали, както и от стопани извън България. 
 
„Имаме традиционни контакти със земеделските производители от Турция, където се предлагат различни сортове пшеница и грах. От 2-3 години има интерес и от Гърция, които се интересуват от същите култури и от сусам. Производството на фъстъци също е известно в цялата страна. Почти всяка година се продават семена в Италия. Интерес се проявява и в Австрия, САЩ“, каза още Алексиев.