Специално разработена пшеница ще осигури ключови хранителни вещества за здравето на костите на домашните птици, редуцирайки необходимостта от влагането на добавки във фуража, съобщиха учени от университета Трент и Орхус в Дания, пише ntu.ac.uk.

Близо 20 млн. лв. са изплатени за хуманно отношение към птиците

Тя може да се отглежда по естествен начин и съдържа високо ниво на фитаза – ензим, който е необходим за освобождаването на фосфора, от който домашните птици се нуждаят, за да имат здрав скелет.

Пшеницата е преминала тестови изпитания в университета Трент.

Според учените трябва да се обърне сериозно внимание на здравето на птиците, макар през последните над 50 години да се забелязва съществено подобрение в областта на птицевъдството.

Нутриционистите са насочили вниманието си към режима на хранене, т.е. добавките. Те се използват за коригиране на минералния баланс в менюто на птиците.

Ключова съставка е фосфорът – минерал, който се съдържа в тъканите на растенията, зърнените култури и маслодайните семена.

Добавките с фосфор обаче не са евтини. Освен това минералът, извлечен от растителни източници, присъстващ във фуража на птици и свине, е с ниска био достъпност. Той е свързан в субстанция, позната като фитат.

Свързаният във фитат фосфор не може да бъде усвоен от едностомашните животни, тъй като те разполагат с незначително коричество фитаза в стомашно-чревния си тракт. Този ензим е необходим, за да стане по-достъпен фосфорът.



Изчислено е, че описаният ефект от фитата коства на животновъдите до 1,3 млрд. паунда годишно. Не бива да се подценява и негативния ефект върху околната среда, дължащ се на еутрофикацията.

В хода на проучванията си учените са установили, че въвеждането на по-богата на фитаза пшеница във фуража представлява ефикасен начин за освобождаване на фосфора и по-оптималното му усвояване от домашните птици.

По думите на д-р Хенрик Бринч-Педерсен резултатите от това изследване може да бъдат от полза за здравето на човека.



700 млн. души в цял свят страдат от анемия, която частично е провокирана от високо съдържание на фитаза в хранителното им меню. Осигурявайки друг сорт пшеница, която съдържа ензим за разграждане на фитата, ние може да допринесем за подобряване на здравословното състояние на много хора.