Румъния е обявила ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в окръг Тереорман, който граничи с България.
 
 
„Инфекцията е открита в малко стопанство с домашни прасета - тип заден двор. Новото огнище е в зоната срещу Плевен”, съобщи пред Фермер.БГ д-р Георги Чобанов, директор на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
Предпазната буферна зона срещу опасната инфекция вече се простира от Дуранкулак на изток чак до Видин на запад.
 
„Така че цялата ни северна граница отсреща в Румъния е обхваната от заболяването. За съжаление то не е открито навреме и там вече са унищожени толкова свине, колкото е цялото поголовие на България. И продължава появата на нови огнища”, обясни д-р Георги Чобанов.
 
За сравнение поголовието от свине в нашата страна се оценява на около 400 хиляди, като за година се сменят три цикъла, така че годишното производство на страната се изчислява на около 1,2 млн. прасета.
 
Заради сложната ситуация в северната ни съседка местните власти у нас, ветеринарните лекари и структурите на БАБХ провеждат разяснителни кампании за повишаване на биологичната сигурност в личните стопанства и в индустриалните свинекомплекси.
 
Важно е домашните прасета да не се хранят с кухненски отпадъци, тъй като вирусът на Африканската чума показва изключителна устойчивост в масовите храни, като много видове шунки и колбаси, които не са преминали високотемпературна обработка.
 
Задължителен е контролът върху произхода на фуражите и съхраняването им далече от достъпа на диви животни, които са най-опасният преносител на инфекцията. Ветеринарните власти препоръчват също прасетата да се отглеждат само в затворени пространства, като се гарантира, че няма възможност за контакт между тях и дивата популация.