Д-р Дамян Илиев вече не е изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), стана ясно от съобщение на институцията.

Десислава Танева: Кадрови промени в БАБХ ще има, но по-късно

Проф. д-р Паскал Желязков - доктор по ветеринарна медицина, е новият изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Заеманата от него позиция досега е била директор на Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински Институт „Проф. д-р Г. Павлов“.  

Решението за смяната е на земеделския министър Десислава Танева. Проф. Желязков има дългогодишен опит като ръководител на структури с научноизследователска, диагностична и аналитична дейност.

Новият шех на БАБХ е бил началник на отдел в Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към аграрното министерство, директор на Национална научноизследователска станция по ловно стопанство, биология и болести по дивеча, както и зам.-генерален директор в Национална Ветеринарномедицинска Служба.

Проф. Желязков има над 90 научни публикации и научни доклади. По образование е ветеринарен лекар, завършил е Висшия Институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Владее английски и руски език.

Снимка: Фейсбук/Личен архив

Назначен е и нов заместник-изпълнителен директор д-р Марияна Шумова, която към момента изпълнява длъжността началник отдел в дирекция „Граничен контрол“, допълниха от БАБХ.

Д-р Шумова е изпълнявала и длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково. Тя ще заеме позицията на доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова.

Името на досегашния шеф на БАБХ д-р Дамян Илиев се свързваше с редица скандали. Животновъди настояха за оставката му още миналото лято във връзка с действията на ветеринарните власти по обявената епизоотия от чума по дребните преживни животни в Югоизточна България.

Въпросът с оттеглянето му беше поставен на дневен ред отново през тази година, след като в почти цялата страна се разгоря заразата от Африканска чума по свинете (АЧС).