Биоторовете са сравнително нов инструмент за отглеждане на здрави и високопродуктивни насаждения. 
 
 
Някои от тях са продукт от действието на микроорганизми, а други се получават от известните и у нас червени калифорнийски червеи. Характерно за тези торове е, че те се получават в резултат на естествени природни процеси без внасяне на химически препарати. 
 
В зависимост от нуждите на отглежданите култури, различните видове биологичен тор осигуряват на растенията балансирано съдържание на необходимите за тях хранителни вещества.
 
„Това е висшият пилотаж в грижите за селскостопанските култури - да хванем друг да работи за нас. Но за да го направим, трябва да сме компетентни, да знаем какво искаме, да познаваме ситуацията в градината и онова, което най-много ще ни помогне“, коментира пред Фермер.БГ проф. д-р Димитър Домозетов. 
 
 
По думите му, в България вече има подготвени специалисти в тази област, като интересът към новите възможности на биологичните торове ще расте. Проф. Домозетов се спря и на обичайните дейности, които овощарите извършват през август.
 
„Сега черешата трябва да се пръска задължително срещу бялата ръжда. За целта трябва да се използва основно Силит. Прилагат се и инсектициди, в зависимост от това какво и къде е нападнато, какъв е вредителят. При ябълката борбата с плодовия червей трябва да се довърши. За биологичното овощарство растителната защита вече е приключила, а за конвенционалното затихва през този сезон“, обобщи ученият.