След 2 години на ниски цени настъпват нови времена в Италия. На основните пазари лукът се предлага за 0,70-1 евро за кг на едро. Това означава, че и производители, и веригите на доставчиците ще могат да реализират печалба и да покрият загубите си от последните няколко сезона, пише FreshPlaza.

Поляците задържат лука с надежда за по-висока цена

Търговец от северната част на Италия съобщава, че „продукцията е дефицитна и ситуацията е същата и в Европа. Търсенето е голямо, а тези, които разполагат с лук, го продават умерено“.

Дребен белен лук например може да бъде купен за 2,40-4,20 евро/кг. Лук шалот – за 1,90-2,20 евро/кг.

Според оператори на пазара цените ще останат все така високи до момента, в който не дойдат доставките от Египет или Австралия. Тогава се очаква напрежението на пазара да спадне.

Има дефицит на различни видове лук. Дори този, предназначен за преработвателния сектор, трудно се намира. Вярвам, че производителите и търговците най-накрая дишат с облекчение. Ако трябва да бъдем честни, крайните клиенти плащат само няколко цента отгоре. Имайки предвид консумацията на глава от населението на годишна база, става дума за разлика само в размер на няколко евро на година. За нас, производителите, обаче това е отличен завършек на годината, казва търговецът.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!