Към момента инвестициите в земя са най-сигурното вложение. Започналата от пролетта тенденция за увеличаване на цените на декар земя в Добричка област продължава.

Гласувайте: Одобрявате ли извънредната помощ заради войната в Украйна?

Рекордите са в крайморската община Балчик, в която сделки за декар чернозем се сключват вече на 4500 дка. По-високите цени са за землищата на селата Соколово, Гурково, Царичино, посочва Николай Колев от агенция за недвижими имоти в Белия град. Само преди месеци, през април, черноземът се котираше до 4000 лв./дка. 

За една година скокът в цените на земеделската земя в Добруджа достига до 30 %, обобщи още Николай Колев. 

Един от факторите, който влияе върху пазара на земеделска земя, е рентата, категоричен е експертът. Очакванията на купувачите са за по-високи нива в сравнение с есента на 2021 г. и затова са готови да броят до 4000-4500 лв. за декар. Към момента в община Балчик се цитират ренти от порядъка на 170-180 лв./дка. 
Вложенията в чернозем гарантират възвръщаемост и дават спокойствие. Хората се уплашиха от инфлацията и изтеглиха парите си от банките, коментира брокерът. На този етап парите на влог не носят дивиденти заради ниските лихви по депозитите. 

Възходящата тенденция в цените на земеделската земя се отчита не само в община Балчик. Скок бележат и нивите в община Ген.Тошево, в която има едри земеделски стопанства и висока категория земя. Дори в землищата на Тервел и Крушари вече има ниви с цени над 3000-3500 лв./дка. 

Земята в Добричка област продължава да държи рекорд и да е най-скъпа в цялата страна.

По данни на статистиката за 2021 г. декар чернозем в Добричко е по-скъп с 73,4 % спрямо средната стойност за страната. Обобщените данни показват, че нивите в общините Балчик, Каварна, Ген.Тошево, Добричка са сред най-търсените и съответно най-скъпите. 

Поглед в годините назад показва ,че земята в Добруджа е струвала средно 1256 лв./дка през 2014 г. През следващите стопански сезони нараства средно с около 200 лв. годишно и през 2017 г. минава  2000 лв./дка.