„Всеки месец между 500 и 1000 литра биологичен отпадък, генериран от Женски пазар – София, отива за експериментите по компостиране на пилотен научно-изследователски проект “Градски компост за устойчиво земеделие”, съобщиха от Столичната община. Целта е биологичният отпадък да се ползва за наторяване на ферми около София.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Лесотехническият университет също се включва в инициативата, като предоставя на създателите на проекта "ТераЛайф Солюшънс" учебно-опитното си поле “Враждебна” в София. Официалният старт на научно-изследователския проект беше в края на февруари и се очаква да продължи до пролетта на 2023 г.

С участието ни в този проект Женският пазар става единственото пазарно пространство, което стартира собствено компостиране на биологичните отпадъци от тържището. Това е част от дългосрочната иновативна политика на „Пазари Възраждане“ ЕАД за чистота не само на Женски пазар, но и за Zero Waste политиката на града ни. 

Това е наша дългосрочна стратегия, чието начало положихме още през 2018 г. с поставянето на първите контейнери за текстилни отпадъци в София и днес продължаваме активно да работим за затваряне на цикъла за максималното оползотваряне на отпадъците“, обясни Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД.            

“Градски компост за устойчиво земеделие” е научно-изследователски проект за компостиране на хранителни и зелени отпадъци, генерирани в град София, в тясно сътрудничество с фермери, експерти и учени. 

Целта е да се разработи най-добрата „рецепта“ за компост, отговаряща на нуждите на малките и средно големи земеделски производители, и така да се постигне напредък при биологичното производство на храна чрез ефективното управление на хранителните отпадъци.   

“За нас партньорството с Женски пазар, най-големият и модернизиращ се пазар в столицата, е изключително ключово и важно, защото целта ни е да постигнем висококачествен компост с високи нива на активна полезна микробиология от хранителните и зелените отпадъци в града”, Илона Ангелова, съосновател на "ТераЛайф Солюшънс" и студент, магистър "Растителна защита" в Лесотехнически университет.

Амбицията на екипа е в бъдеще продуктът под формата на качествен биотор да достигне до максимален брой земеделски производители във всички точки на страната.