Народният представител от левицата Кристиан Вигенин обвини Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), че е изпратила „невярна, неадекватна и подвеждаща информация“ за чумата по дребните преживни животни у нас до Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). 
 
 
Проблемът отново е свързан със стадото на Ана Петрова от Болярово, което единствено в града запази овцете си при ликвидирането на огнище от чума по дребните преживни животни това лято.
 
В рамките на парламентарния контрол Кристиан Вигенин е внесъл днес въпрос към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов за доклад, изпратен на 13 септември от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев до OIE, с нова информация за развитието на ситуацията с чумата по дребните преживни животни в община Болярово. 
 
Документът веднага е качен на сайта на организацията и е станал достъпен за всички страни-членки и заинтересовани структури. В него е отбелязано, че стадото, в което на 18 юли тази година националната референтна лаборатория е потвърдила наличие на вируса в една от пробите, е ликвидирано и загробено. Уточнено е, че става дума за 203 овце в Болярово. 
 
„Тази информация е невярна, тъй като към 13.09.2018 г. по отношение на стадото не са предприети никакви мерки, то е здраво и няма докладвани случаи на заболявания или смърт за целия период от 18.07 до 13.09, когато е изпратен и публикуван докладът“, изтъква депутатът.
 
Снимка: МЗХГ
 
Той пита министъра: „Как обяснявате изпращането на невярна и подвеждаща информация от БАБХ до ключов партньор на България в борбата със заразните заболявания по животните?“
 
Другият въпрос на Кристиан Вигенин към Румен Порожанов е: „Какви действия ще предприемете или ще препоръчате на министър-председателя да предприеме по отношение на БАБХ и нейния ръководител след поредния случай на неадекватни действия във връзка с чумата по дребните преживни животни и как Вие лично ще поемете отговорност за провалите в сектор, който пряко наблюдавате като министър?“
 
Фермер.БГ изпрати копие от въпроса на депутата до пресцентъра на БАБХ с предложение да внесе яснота по случая.
 
По ирония на съдбата докладът на българската агенция е качен на сайта на OIE на 13 септември, а ден по-късно започва измиране на 11 животни в оцелялото стадо в Болярово. Стопаните смятат, че причината е преяждане на овцете със зърно, след като са успели да навлязат без контрол до зоната за хранене във фермата.