Съвсем наскоро бяха приети нови правила за движението по пътищата на трактори и комбайни. Породи се обаче проблем, за който сигнализираха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 
 
 
В Приложение 6 от Наредбата за движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства е включен списък с пътища, които са забранени за движение на селскостопанска техника дори при наличие на нововъведеното едногодишно разрешително.  
 
Именно тези пътища създават проблем, тъй като ограничават движението на техниката на места, за които не съществува алтернативен маршрут и за даден участък от пътя земеделските стопани трябва да издават отделно разрешително по стария ред. 
 
„По стария ред, който понастоящем също продължава да действа, се съгласува срок на разрешителното (до 1,3 или 5 дни) за движение по конкретен маршрут, брой курсове, начална и крайна точка. Това е допълнително усложнение за земеделските стопани, чиято техника се налага да премине и/или пресече част от път, попадащ в забранителния списък на Приложение №6 на наредбата“, заявиха от НАЗ пред Фермер.БГ
 
На свое заседание асоциацията е взела решение да се инициира нова междуведомствена работна група, на която да се търсят алтернативи на придвижването в конкретните пътища. 
 
 
Този проблем, според зърнопроизводителите, не облекчава административната тежест, а напротив – прави процедурите още по-дълги и натоварва с излишна бюрокрация. 
 
Друг проблем и обект на недоволство са допълнителните такси, които трябва да се плащат за обработване на заявленията за годишните разрешителни. 
 
„Към таксите за издаване на едногодишно разрешително (30 лв. за широчина на техниката от 2,55 м до 3,50 м и  100 лв. – за широчина от 3,50 до 4,50 м) се начисляват  още две други такси. Едната е за обработка на документите от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) – за разглеждане на заявлението в рамките на 5 работни дни таксата е 70 лв., за 3-дневен срок - 140 лв., а за еднодневен– 210 лв.“, обясниха от асоциацията и допълниха:   
 
„Заявлението за едногодишното разрешително се подава в областното пътно управление на АПИ, като се заплащат 30 лв. или 100 лв., според широчината на машината, заедно с административната такса, чийто минимален размер е 70 лв. Разрешителното се издава в два екземпляра, от които единият се предоставя на съответната служба „Пътна полиция“ за заверка, за което също се дължи отделна такса от 50 лв.".
 
Това  грубо прави такса общо от 150 лв. на машина.  
 
„Търсенето облекчаване на движението на извънгабаритната земеделска техника на практика не бе постигнато, а и административното обслужване все още не е оптимизирано, тъй като подаването на документи се извършва в различни ведомства“, заявиха от НАЗ и обясниха, че електронната функционалност на система на АПИ не е доразработена. 
 
Съобразяването с габаритите на техниката също трябва да се има предвид, защото към габаритите на трактора трябва да се изчисли и широчината на прикачния инвентар, който от своя страна е твърде вероятно да бъде обхванат от изискването за едногодишно разрешително. 
 
 
От тази година с промени в тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“, правителството одобри новата система за плащане на т.нар. едногодишни разрешителни за движението на тракторите и комбайните по разрешените пътища.
 
Годишната такса е 30 лв. или 100 лв., като това е в зависимост от широчинния габарит на превозните средства. За колесните трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника с широчина от 2,55 м до 3,50 м,  таксата е 30 лв., а при широчина от 3,50 м до 4,50 м включително – винетката струва 100 лв. 
 
Санкциите за движение по републиканските пътища на тежки и/или извънгабаритни превозни средства без разрешително, са разписани в Закона за пътищата и са от 1000 до 5000 лв. за първо нарушение, и от 2000 до 7000 лв. за второ.
 
От 1 май 2017 г. до момента има подадени над 150 броя заявления за издаване на едногодишно разрешително, казаха от АПИ за Фермер.БГ.