Българският производител на метеостанции Meteobot® продължава да се развива и инвестира в нови технологии и иновации като разработи и пусна на пазара собствен сензор за дъжд, специално проектиран за земеделието.


Неговият отвор е с 50% по-широк от този на най-често използваните дъждомери. Благодарение на по-голямата му повърхност, той измерва по-голяма „извадка“ от дъждовните капки, което прави показанията му по-точни. 


Прецизността на отчитане е 0,2 л / кв.м, а по заявка може да се калибрира от производителя и за 0,1 л / кв.м. 

 


Измерващата лъжичка е двойна – тя продължава да отчита дори и при много интензивни валежи – над 2 л / кв.м в минута (120 л на час). 


Устройството има обтекаема аеродинамична форма, подобна на пясъчен часовник. Благодарение на нея, когато е ветровито, дъждовните капки не се завихрят, а падат по права линия в измерващия отвор. Това обезпечава максимално точно отчитане. 


Металните шипове около ръба на фунията не позволяват на нея да кацат птици. Така се избягва събирането на замърсявания в нея и се повишава надеждността на сензора. 


За точното измерване е важно горният отвор на дъждомера да е хоризонтален. Ето защо в основата му има вграден нивелир. С негова помощ инсталацията става лесно и прецизно, дори и без допълнителни инструменти. 


След отчитане, водата изтича през отвори в основата, в които е поставена неръждаема защитна мрежа. Тя предпазва измервателната част на устройството от насекоми – напр. гнезда на оси. 


Дъждомерът е съвместим с всички метеостанции, включително и от други производители. 


Той е разработен на база на 5-годишния опит на Meteobot®, а преди да бъде пуснат на пазара, е тестван в полеви условия в продължение на една година. 


От инсталираните над 2000 метеостанции Meteobot по цял свят 350 от тях са оборудвани вече с новия дъждомер и работят безупречно в България, Румъния, Полша, Узбекистан, Кения, Норвегия и други страни. Така например, в Полша, в община Томажов Мазовиецки, с метеостанции и дъждомери Meteobot® е изградена система за наблюдение на нивата на реките и известяване при проливни дъждове и риск от наводнения. 


У нас над 220 земеделски производители вече ползват новия дъждомер. Съществуващи и нови клиенти на Meteobot® ще могат да го поръчат на преференциални цени по време на изложението АГРА 2023 на Пловдивския панаир. 

 

 

Заповядайте на АГРА 2023
Палата 13, щанд E 14

 

За повече информация:

Атанас Гочев
Търговски представител Северна България
[email protected]
Тел.: +359 895 545636

 

инж. Кольо Петков
Търговски представител Южна България
[email protected]
Тел.: +359 895 541807