Нов неприятел - Selenothrips rubrocinctus, който вреди на голям брой овощни култури, лозя, декоративни дървета и храсти, е регистриран това лято в списъка с предупреждения на Европейската и средиземноморска организация за растителна защита (EPPO), съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

От каква глътка въздух се нуждаят биопроизводителите?

Вредителят, наричан още червенолентов трипс или какаов трипс, се появява на нашия континент за първи път в Италия през 2015 г., като нанася щети по голям брой растителни видове на открито и в оранжерии. Предполага се, че Selenothrips rubrocinctus произхожда от северната част на Южна Америка или Африка и към настоящия момент е широко разпространен в държавите с тропичен и субтропичен климат.

Вреда нанасят възрастните индивиди и ларвите на трипса при храненето си, като смучат сок от листата и плодовете на нападнатите растения. В началото на нападението симптомите се проявявят като светли петна по листата и по повърхността на плодовете (хлоротични петна), които постепенно се увеличават. Листата придобиват сребрист вид. 

При силно нападение листата стават кафяви, като изгорели от слънцето и може преждевременно да окапят. По повърхността на плодовете се наблюдават сребристи или кафяви петна, които нарушават добрият им външен вид и ги правят негодни за предлагане на пазара. Selenothrips rubrocinctus не е докладван като вектор, който пренася вируси, уточняват експертите.

Въпреки че естественият ареал на разпространение на Selenothrips rubrocinctus е в райони с тропичен и субтропичен климат, той се е адаптирал към райони с умерен климат. Засега неприятелят не присъства у нас, но рискът е реален.

ЦОРХВ: Екоклиматичните условия в Южна България и Черноморието са подходящи за установяването му.

„При неспазване на фитосанитарните мерки за контрол, неприятелят би могъл да навлезе в страната ни чрез внос на растения за засаждане, рязан цвят, отрязани клони и плодове от растенията гостоприемници, произхождащи от страни, където вредителят присъства”, предупреждават от Центъра. 

При евентуално проникване в страната, видът би могъл да се установи, тъй като един от основните му гостоприемници е лозата, широко застъпена и икономически важна култура за страната ни. „При обследване и съмнение за наличие на неприятеля и/или предполагаеми повреди от него, е необходимо незабавно да се уведомят официалните власти”, призовават от ЦОРХВ.