Все по-реален е рискът България да изгуби 1,6 млрд. евро от ЕС за земеделие след като Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за пореден път не успя да избере одитор за разплатените евросредства от Държавен фонд Земеделие в периода 16 октомври 2013 г. до 15 октомври 2014 г. Процедурата за пряко договаряне е спряна заради жалба в комисията по конкуренция (КЗК), съобщи ведомството, цитирано от Труд.
[news]
Одитът включва директните субсидии за ниви и плащанията по проекти от Програмата за развитие на селските райони. До 31 март 2015 г. докладът от него трябва да бъде внесен в Брюксел, в противен случай плащанията може да не бъдат признати.
 
Жалбата в КЗК е подадена на 24 октомври от одиторската компания „Грант Торнтон ООД“ срещу обявената процедура за пряк избор, в която компанията не е поканена. Ведомството на Васил Грудев покани „Делойт България“, „КПМГ България“, Прайсуотърхаускупърс одит“ и „Ърнст и Янг одит“. Аграрният министър се обоснова, че това са четирите най-големи одиторски компании в ЕС.
 
Критерият за избор беше най-ниската цена, под прага от 1,2 млн. лева без ДДС. Това е петият неуспешен опит на агроведомството да избере одитор в продължение на повече от 1 година. До момента процедурите бяха успешно обжалвани в комисията по конкуренция от „Делойт България“ и „Захаринова и партньори“.
 
От министерство на земеделието посочиха, че Законът за обществените поръчки предвижда процедурата за възлагане на обществена поръчка да бъде спряна, докато КЗК не се произнесе по жалбата.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!