Учен от Службата за селскостопански проучвания в Пенсилвания и негови колеги разработиха нова технология за ускорено пастьоризиране на яйцата. Тя може съществено да понижи случаите на заболявания, провокирани всяка година от бактерията салмонела, пише poultryworld.net, позовавайки се на Министерство на земеделието и храните на САЩ (USDA).

Цените на яйцата и захарта остават без промяна

Устройството, създадено от Дейвид Гевеке, инженер-химик, използва радиочестотни вълни, за да загрее яйцата и да убие вредната бактерия, без това да вреди на деликатните яйчени белтъци.

Съвременни пастьоризиращи техники

По-малко от 3% от 74 млрд. пресни яйца, произвеждани в САЩ всяка година, се пастьоризират. Процесът изисква яйцата да се потапят в гореща вода, той обаче е времеемък и добавя около 1,5 долара към търговската цена на дузина яйца. Освен това оказва въздействие върху протеини в чувствителните към горещина яйчени белтъци. Води до денатурация и коагулация.



Това се случвай, тъй като топлината преминава през яйчения белтък, или албумин, преди да достигне до по-устойчивата на горещина част – богатия на хранителни вещества жълтък, където именно бактерията салмонела се развива.

Новата патентовата технология гарантира, че жълтъкът ще бъде подложен на повече топлина, отколкото белтъка. Процесът освен това е по-бърз и понижава разходите за пастьоризация. Това автоматично ще се отрази и върху цената на яйцата в търговската
мрежа.

Технологията с радиочестотни вълни вече се използва успешно за понижаване на патогените в бадеми, подправки, пшенично брашно и други хранителни продукти.

Електроди, свързани към яйцата

Гевеке и колегите му свързват електроди към яйцата, потапят ги в топла вода и ги загряват с радиочестотни вълни за 3,5 минути. През това време те постоянно се въртят, за да се избегне оформянето на горещи точки във вътрешността им. Накрая яйцата се поставят в гореща баня, за да се пастьоризират напълно жълтъците.



Резултатите, публикувани в Journal of Food Engineering през 2016 г., показват, че новата технология елиминира 99,9% от патогените. Този процент е съотносим с пастьоризацията в гореща вода. Целият процес отнема около 23 минути, което е близо 3 пъти по-бързо, сравнено с традиционната практика.

Редуциране на случаите на салмонела в яйцата

Министерството на земеделието и храните на САЩ е изчислило, че пастьоризацията на произведените в страната яйца ще понижи съществено случаите на заразяване със салмонела. Става дума за над 85% или повече от 110 000 случая годишно.

Ако пастьоризираните яйца станат по-евтини и по-широко разпространени, все повече хора ще ги купуват и ще има по-малко заболели, казва Гевеке.