Преди година управляващите в Китай публикуваха своя „Стратегически план за възраждане на селата“ до 2022 г. На много места в страната този план вече води до по-високи доходи и по-добър живот на много земеделски производители, съобщава Радио Китай.

Каним Китай да инвестира в български череши

Село Гъдзитоу в провинция Шанси е едно от местата, където успешно се прилага нов модел за съвременно земеделие. В производството на домати действат заедно компания, кооперация и земеделци. Те са намерили начин да увеличат приходите, да възродят селския район и да развият местния бизнес.

Инициативата тръгва от компания за отглеждане на домати, която от 2017 г. управлява модерното стопанство в селото. Всичко е на едно място – съвременни оранжерии, складове и цехове за пакетиране. Производственият цикъл е изцяло затворен – от засаждането на разсада през отглеждането на зеленчука до събиране и пакетиране на реколтата.

Един от факторите за успех е, че чрез местната кооперацията компанията е подписала индивидуални договори с част от стопаните, според който им предоставя разсад, оборудване, финанси за изграждането на оранжерии и пласмент. Благодарение на този модел се е решил проблемът с доходите на земеделците и недостига на работна ръка в компанията.

Друга част от производителите в района пък са предпочели да дадат земята си под наем на компанията и да станат работници в нейните оранжерии. Така около 120 души от персонала в оранжериите са местни, които не само получават по-добри и сигурни доходи, но и са овладели нови техники и умения.

Много семейства отчитат, че сега положението им е по-добро в сравнение с преди, когато са правели всичко сами. Тогава са имали разходи за построяването на собствена оранжерия, закупуването на семена и разсад, отглеждането и продажбата на зеленчуци. А сега имат твърда заплата и веднъж годишно получават рента от нивите си.

„Сега е много по-добре отпреди. Дори дрехите ни са по-чисти. В оранжерията носим работно облекло на компанията. Животът ни е по-подреден и планиран. Оранжериите са екологични и чисти, много по-добри от нашата", споделя един от работниците.