Нов механизъм за обратно начисляване на ДДС при търговията със зърно влиза в сила от 1-и Октомври.

 

Държавата ще направи опит да ограничи измамите с ДДС, от които хазната губи около 1 млрд. лв. годишно, обяви днес зам.-финансовият министър Людмила Петкова, която отговаря за приходната част на бюджета.

 

Тя обясни, че България ще се възползва от директива на ЕС за данък добавена стойност. Благодарение на текста страната ни ще може да въведе механизъм за обратно начисляване на ДДС. Зам.-министърът обясни, че тази мярка ще се приложи, тъй като в България най-високият риск от измами били именно при търговията със зърно.

 

Обратното начисляване ще важи за сделките с пшеница, ръж, овес, ечемик, царевица, сорго, елда, просо, лимец, соя .

 

Същността на механизма за обратно начисляване е изключение от общия ред за облагане с ДДС и данъкът по доставките е изискуем от получателя – регистрирано по ЗДДС лице, обясни зам.-министър Петкова.

 

За да бъде задвижен механизмът на обратното начисляване, трябва да се приемат промени в Закона за ДДС и Закона за за съхранение и търговия със зърно. Очакванията са до края на септември те да бъдат направени, а от октомври да влязат в сила.

Ефектът от тази мярка ще стане ясен в края на годината. Предполага се, че ще намалеят фалшивите фактури, издавани от несъществуващи оператори, използвани за източване на ДДС, ще се подобри конкуренцията в сектора и ще се свие броят на посредниците по търговската верига.

 


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!