Нов команден пункт, с 22 ракетни площадки, от днес ще защитава общо близо 2 млн. дка земя в областите Стара Загора и Пловдив, съобщиха от агроведомството. Полигонът е изграден в землището на село Тъжа, община Павел баня, област Стара Загора. Той ще защитава нови 1 млн. дка обработваема земя в общините Павел баня, Карлово, Казанлък и Мъглиж. 
 
 
До момента Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ) защитаваше близо 4 млн. дка обработваема земя на територията на двете области.
 
Общата стойност на командния пункт и площадките е 1 млн. и 90 хил. лв.
 
снимка: МЗХГ
 
След откриването на командните пунктове в град Хасково и в село Тъжа в рамките на последната седмица, броят на ракетните площадки в страната е увеличен с 57. Към днешна дата те са 256, като предстои пускането на още нови 5 към старите полигони в Плевен и Пловдив и една към този в село Тъжа.
 
Междувременно производители от Североизточна България настояват да се изградят командни пунктове и в областите Разград, Търговище, Шумен, Русе и Силистра, където също голяма част от производителите са заплашени от природните аномалии.
 
В реално време може да се наблюдава метеорологичната обстановка и радарното покритие, която Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) осигурява. Към момента агенцията разполага с 5 радара. Те са разположение във Враца (Бърдарски геран), Сливен (Старо село), Пловдив (Голям чардак), Пловдив (Поповица) и в Монтана (Долно Церовене).
 
На интернет страницата на Агенцията може да бъде наблюдавана метеорологична информация на база радарна отражаемост.