Публикувано законодателство на ЕС в областта на качеството и безопасността на храните и фуражите, здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и растителния репродуктивен материал, схемите за качество и актуални новини в областта на безопасността по агрохранителната верига, за периода 1– 31 януари 2022 г., може да видите в първия за годината информационен бюлетин на Дирекция „Политики по агрохранителната верига” на земеделското министерство.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Съдържанието на обзорното издание включва: Европейско законодателство за месец януари 2022 г., публикувано в Официалния вестник на ЕС ; Национално законодателство за месец януари 2022 г., публикувано в Държавен вестник; Проекти на нормативни документи – национални и европейски; Актуална информация; Събития и участия.

Така например в бюлетина се съобщава, че стартира обществена консултация със срок до 27 март 2022  г. във връзка с преразглеждането на законодателството на ЕС в областта на търговията със семена и друг растителен репродуктивен материал. Всички желаещи да участват в консултацията, могат да попълнят въпросник. Очаква се Европейската комисия да представи законодателно предложение през четвъртото тримесечие на тази година.

В секцията с актуална информация може да се видят данни за разпространението на Африканската чума по свинете и Инфлуенца по птиците у нас и в Европейския съюз.

Посочена е и последна информация от Съюза на ветеринарните лекари на Европа (FVE) , които се ангажират с концепцията за устойчиви хранителни системи. Ветеринарните лекари от цяла Европа очакват да работят и да си сътрудничат с институциите на Европейския съюз (ЕС) и всички заинтересовани страни за създаване на политики за субсидии/такси за преминаването към балансиран подход, подпомагащ земеделските производители.

В бюлетина е представен актуален списък на българските продукти в Европейския регистър на Защитените наименования за произход (ЗНП) и Защитените географски указания (ЗГУ) и в Европейския регистър на Храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ).

В графа „Любопитно” е показана историята на турски фермер, увеличил добива си на мляко с помощта на VR очила. 

Вижте целия бюлетин тук.