Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) предложи за нотификация съкратен бюджет, с над 1 млн. лева, по Схемата за обвързано подпомагане за оранжерийни зеленчуци. Срокът за промени в схемите за обвързана подкрепа, които ще се прилагат от Кампания 2019, беше 1 август. Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) изпрати протестно писмо, с което иска спешна среща, промяна в схемата и уволнение на експертите, работили по нотификацията, съобщиха от асоциацията за Фермер.БГ.
 
 
„Въпреки уверението на зам.-министър Вергиния Кръстева, че промени в бюджета за оранжерийно производство няма да има, МЗХГ предложи за нотификация бюджет редуциран от 7 878 017 лева на 6 657 572 лева. От БАПОП изказваме абсолютното си недоумение и несъгласие с така предложения за нотификация бюджет. Смятаме, че това намаление не почива на ясни критерии и на принципна основа. Така намалената субсидия ще влоши още повече тежкото състояние на бранша“, пише в писмото, изпратено до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, зам.-министър Вергиния Кръстева, премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по земеделие Десислава Танева, председателят на народното сърание Цвета Караянчева и до омбудсмана Мая Манолова.
 
За пореден път се убеждаваме в това, че МЗХГ не спазва дадените по време на работни групи обещания, което абсолютно  навява  на  мисълта,  че  там,  основна  роля  имат  скритото  влияние  или субективната предопределеност, пише още в писмото.
 
„Никога до този момент, по време на работните групи, не сме обсъждали вариант с разделянето за зеленчукопроизводството на 5 схеми и отделянето на ресурс от схемата за подпомагане на оранжерийните зеленчуци за сметка на друга такава. Особено притеснителен е факта, че зеленчукови култури като морковите, главестото зеле, дините и пъпешите, които са с пъти по-ниски разходи имат същия като нас бюджет по схемите за обвързано подпомагане. Огромна въпросителна е също и защо се отделя схема за културите картофи, лук и чесън с бюджет от над 50 % от общия бюджет за зеленчукопроизводство и защо предложението на самите картофопроизводители   не бе прието?“, питат фермери. 
 
Според БАПОП министър Порожанов е бил подведен, чрез „лъжлива и манипулирана информация“.
 
„По технологичните карти, с които работят „експертите“ от МЗХГ средните разходи за страната за отглеждане на оранжерийните зеленчуци са само в сферата на фантастиката и едно добро пожелание за производителите, но не почиват на никаква логика и истинност. Не можем да приемем факта, че Вашите „експерти“ не са си направили и труда да оптимизират тези карти, а това би станало изключително лесно – с едно телефонно позвъняване или чрез един имейл до Селскостопанска Академия – София, която Академия разработи през 2016 г. по-актуални технологични карти със Заповед № РД- 07-84 от 29.06.2016 г. на Председателя на ССА. 
Видно е, че анализите които са Ви предоставени от „експертите“ в МЗХГ и твърденията в тях, че оранжерийните производители получават от 30 до 50 % от разходите за производство на продукцията, са абсолютно неверни и целят облагодетелстването на определени задкулисни интереси, и вземане на решения на  база манипулираща Ви информация. За жалост заради такива похвати страдат реалните производители на селскостопанска продукция в Република България“.
 
Асоциацията прилага в писмото си както използваните от МЗХГ технологични карти, така и обновените от ССА.
 
В тази връзка БАПОП настоява за незабавна среща с министър Порожанов, преразглеждане на средствата по Схема 9 за оранжерийните зеленчуци, изпратени за нотификация, прецизиране на технологичните карти, както и уволнение на експертите, предоставили подвеждаща информация.
 
Браншовата структура е категорична, че в случай, че исканията им не бъдат удовлетворени, ще предприемат протестни действия.
 
1 август беше крайният срок, в който страните-членки на ЕС, имаха възможност да направят преглед и промени по мерките от Схема 9 за обвързана подкрепа. Промените ще се прилагат от Кампания 2019 г. Ежегодното преразглеждане на схемите е възможно, благодарение на Регламент (ЕС) 2017/2393 на ЕП и на Съвета от 13 декември 2017 г. Преди крайния срок се състояха редица срещи, като накрая, по предложението на работната група, трябва да се формират три схеми за подпомагане на зеленчуци: основна (домат и пипер), нова (краставици, корнишони, патладжан и картофи) и допълнителна (кромид лук-зрял, моркови, чесън-зрял, дини, пъпеши и главесто зеле). 
 
По първата схема предложеният бюджетът е 11 240 млн. лева. По втората схема, бюджетът е 13 637 800 лева. Третата група е с предложен бюджет 7 947 000 лева. При плодовете се запазват условията за подпомагане на културите, както и бюджетите. Единствената промяна, която ще засегне Кампания 2019 г., са актуализираните добиви за ябълки, круши, сливи и вишни.
 
На работната група е дискутирано още и повишение на бюджета за обвързана подкрепа на месодайните крави.