Ако лозарите искат да инвестира в система за капково напояване, ще е необходима нотариална заверка на копието от разрешителното за водовземане. Това се казва в промени в Наредба №2, предложени от зам.-министъра на земеделието и храните доц. д-р Светла Янчева.
 
 
Промените в Наредба № 2 от 4 април 2014 г. засягат условията и реда за предоставяне на финансова помощ по национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014 - 2018 г.
 
При презасаждане с промяна на местоположението на лозята, при изграждане на съоръжения за борба с ерозията и при създаване на капково напояване лозарите ще са задължени да представят документ за необходимостта от извършване на оценка на въздействието на проекта върху околната среда (ОВОС), издаден от съответната регионална екоинспекция. Новото изискване е кандидатът или представляващите го да представят свидетелство за съдимост.
 
Според доклада ще има промени в авансовото плащане – то ще се заявява в периода между 16 октомври и 15 декември на съответната финансова година, която е посочена в заявлението като краен срок за изпълнение.
 
Представянето на договор за аренда, преаренда или наем също ще претърпи промени, като ще се изисква договорът да е поне 5-годишен, а не 3, както беше до момента. 
 
 
Ще отпадне изискването заявлението за окончателно плащане да се подава най-късно до 31 юли. Но отново се вмъква изискването при подаване на заявленията за представяне на свидетелство за съдимост, както и документ за правно основание за ползване на земя.
 
Премахва се също изкореняването на плододаващи лоза – досега това се компенсираше като загуба на доход, ако лозарят е предупредил Изпълнителната агенция по лозата и виното 7 дни преди да премахне насажденията.
 
Събирането на реколтата на зелено също отпада от финансирането на лозаро-винарския сектор по националната програма.