Докато чакате заповедта за начало на приема по мярка 10 „Агроекология и климат“ по ПРСР и условията за кандидатстване в Кампания 2022, може да се запознаете с промените в Наредба 7 от 2015 г. за нейното прилагане. Те бяха обнародвани в брой 31 на Държавен вестник от 19.04.2022 г.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

Възстановяване и поддържане на земите с висока природна стойност (ВПС 1)

 

От 2022 г. ангажименти, които се удължават след изтичането им през 2021 г., се изпълняват за 1 година. Новите ангажименти от 2022 г. ще са с продължителност 3 години.

Контрол на почвена ерозия

 

От 2022 г. новите ангажименти и тези, които се удължават след изтичането им през 2021 г., ще се изпълняват за 1 година. Когато стопаните удължават прилагането на агроекологичните дейности по направлението, представят към заявлението за плащане план, заверен от дипломиран агроном, с избраните противоерозионни дейности.

Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)

 

Дава се възможност за поемане на 1-годишни ангажименти в природни паркове, които имат утвърдени планове за управление. Допълнени са правилата за допускане на животни, като стопаните не извеждат по-голям брой от определените в разрешените за паша. Те няма да могат да заявяват едни и същи земеделски парцели по направлението и по мярка 12 „Плащания по Натура 2000“. 

За териториите на природните паркове кандидатите трябва да имат документ за съответствие на броя и вида животни с нормите и режимите на утвърдения план за управление, издаден от директора на природния парк. Копие на документа се прилага към заявлението.

В Приложение 6 „Базови изисквания за различните агроекологични направления“ се добавя следният текст: „В природните паркове се спазват забраните, предвидени в чл. 37 от Закона за защитените територии, както и забраните, предвидени в чл. 27, ал. 1 от Закона за защитените територии, когато са приети с плановете за управление.”

Опазване на застрашени от изчезване местни породи и сортове, важни за селското стопанство

 

Новите ангажименти от 2022 г. ще продължават 3 години.

Кампания 2023

 

За всички направления, които се очаква да бъдат отворени през Кампания 2023, продължаващите ангажименти се преразглеждат, за да се приспособят към правната рамка на следващия програмен период. Стопаните могат да се откажат от изпълнението на ангажимента, без да възстановяват средства.

Ежегодно могат да бъдат удължавани, но не по-късно от 2022 г., дейностите за направленията: ВПС; контрол на почвената ерозия и традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм).

За срок от 3 години се изпълняват новите ангажименти, поети с подадени заявления за подпомагане през 2022 г. по направленията: ВПС; опазване на застрашени от изчезване местни породи и сортове, важни за селското стопанство.

За срок от 1 година се изпълняват новите ангажименти, поети с подадени заявления за подпомагане през 2022 г. по направленията: контрол на почвената ерозия и традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм). 

До 31 декември 2022 г. стопаните трябва да преминат агроекологично обучение (минимум 18 часа) или демонстрационна дейност (по мярка 1 „Трансфер на знания и действия по осведомяване“ с продължителност поне 3 дни).

С обнародваната наредба за изменение на Наредба 7 са допълнени и условията, при които не се одобряват заявления по мярка 10 и хипотезите, при които ДФЗ намалява плащанията или те стават изискуеми. Предвидено е Фондът да може „едновременно“ да прекратява агроекологичния ангажимент и да предприема действия по възстановяване на получените пари по съответното направление.

Трайни насаждения

 

Не се изисква оценка по Наредбата за базисните цени на трайните насаждения, когато през предходната кампания за съответните парцели е предоставена такава или когато за предходната кампания или кампания 2022 заявените парцели са включени и в ангажимент по мярка 11 „Биологично земеделие.

След 2022 г. стопаните могат да подават само заявления за плащане по поети през предходните години агроекологични ангажименти.