Не ни трябва закон за браншови организации, а промени в закона за животновъдството, защото сме животновъди. Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, по време на пресконференция пред журналисти днес. 
 
 
„Още от самото начало протестът беше дирижиран от настроението в бранша и то хилядите овцевъди и козевъди, които представляваме, като имаше и доста недоволни говедовъди. Това е третият протест в рамки на година и половина. Една от основните причини беше липсата на адекватна държавна политика, в резултат на което браншът е разделен. 
 
Поискахме министъра на земеделието, храните и горите да обяви какъв е консултативния съвет – какви хора участват в него, какви организации, колко души представляват тези организации в бранша. Пример от вчера беше г-н Димитър Зоров, който представлява НСГБ И АМБ. Той на кого интересите защитава? На млекопреработвателите или на говедовъдите – малките и средните, които се чудят как да оцеляват? Не ни трябва закон за браншовите организации, а промени в закона за животновъдството, с ясни дефиниции, защото сме животновъди“, обясни Караколев. 
 
Изпълнителният директор на асоциацията проф. Иван Станков допълни, че основният повод за протеста е била липсата на аграрна политика в България.
 
„Наредба 3 беше само формалния повод за протеста. Основният беше, че години наред в България няма аграрна политика, стратегия, нито определени приоритети, по които държавата да работи и да се ръководи. Овцевъдите се превърнаха в счетоводители, юристи, компютърни специалисти.
 
През последните 10 години намалението в сектора е 800 хил. и тенденцията продължава. Ние не искаме да върнем 11 млн. овце в България, не е и необходимо. Трябва да се внесат елементи на висока култура на производство. Нещата трябва да се променят, ако искаме да имаме овцевъдство в България. Тръгнахме на протест не, за да създаваме хаос, а порядък“, категоричен е Станков.
 
По думите му е нужен сериозен анализ на целия преходен период, както и ясно идентифициране на грешките. Освен това, според него, трябва да се поработи и по социалните проблеми на българските овцевъди и козевъди и освен парите да се дават за селекция, да се следи прави ли се такава. 
 
Вчера, 24 юли, организации в сектора също проведоха пресконференция. Те бяха категорични, че е упражнен политически натиск, който е довел до ненужни, според организациите, оставки в сектора, след протеста на НОКА, който се проведе на 18 юли. Съпредседателят на НОКА Деан Тодоров, от своя страна коментира, че първият протест на НОКА се проведе на 30 януари, по време на служебното правителство.
 
„Тогава исканията ни бяха същите. Смятаме за абсолютно безпочвени обвиненията за политически протест. От година и половина предлагаме едни и същи неща“.
 
Янка Попова също съпредседател на асоциацията припомни, че НОКА е най-голямата браншова организация в страната, с 1750 члена, които стопанисват около 230 хил. животни.
 
„В НОКА членуват 7 асоциации със своята членка маса и с животните, които обслужват, както и 16 организации на производители, за които работим години наред“.