Искаме оставката и на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. На нас ни трябва министър, който да пази интересите на производителите и на бранша, а не на чиновниците си. Това съобщиха за Фермер.БГ от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) часове преди организирания протест от асоциацията за 12:00 ч. пред сградата на Министерския съвет.
 
 
„След проведения вчера Консултативен съвет по животновъдство разбрахме, че министърът не иска да бъде министър на бранша, а на администрацията си. Щом като е така искаме и неговата оставка. На нас ни трябва министър, който да пази интересите на производителите и на целия бранш“, обясниха от НОКА.
 
В началото на месеца от НОКА поискаха оставката на зам.-министър Цветан Димитров, както и на , Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” и на д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство”.
 
[news]
Протестът е във връзка с исканията на НОКА, които бяха обявени в декларация и съответно неприети от ресорното ведомство, сред които – оставката на експертите от МЗХГ, искане ощетените от отменения член 23 на Наредба 3, касаещ директните плащания,  стопани да получат компенсации за пропуснатите субсидии, както и de minimis за цялото поголовие от 20 лв.
 
Вчера, по време на Консултативния съвет по животновъдство, Румен Порожанов коментира:
 
„Имаме творчески спор за това какъв de minimis да се плати за цялата страна. Предложението беше за 5 лв, увеличихме на 7 лв. Вие искате 20 лв. на животно, но това означава 25 млн. лв. бюджет - няма как да ги платим. От друга страна, се получава едно свръхкомпенсиране“, каза министърът.