Членовете на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) се събраха край Варна за своята традиционна годишна среща. Началото бе поставено с церемония по награждаването за отлични постижения в сектора.

НОКА прави равносметка на прага на изтичащия програмен период

Първата грамота получи зооинженер Кръстинка Георгиева за постоянство в селекционната дейност и съдействие за устойчиво развитие на Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ) в област Бургас. 

Отличието бе връчено от Силвия Василева – директор на Дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието.

„Благодаря ви, че ви има и вас, зооинженерите, и стопаните, защото докато ви има вас, ще ни има и нас. Работете все така упорито. Надяваме се да ви помагаме във вашата дейност“, пожела експертът.

Нейният колега от ресорното министерство – Ирина Лазарова от Дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“, отличи Янка Кънчева за приноса й в развитието на групите на производители, част от НОКА в област Добрич.

„Все така да успяваш да ги сплотяваш и заедно да вървите все напред“, пожела на наградената Ирина Лазарова.

Рейхан Алиосман бе отличен с грамота „Млад фермер“ от Мария Христова – координатор по ОСП в МЗХГ. Стопанинът използва иновативни практики в отглеждането на животни, като пасе овцете си с дрон, и е затворил цикъла на производство със собствена мандра.

„Младите са бъдещето както за сектора, така и в новата Обща селскостопанска политика“, коментира експертът от земеделското министерство.

Професор Иван Станков награди изпълнителния директор на Асоциация за развъждане на породата Лакон в България – Мариана Бандова, за въвеждането на добри практики и технологии в своята дейност. 

„Лакон е най-добрият пример за това, как една порода с продуктивност по-ниска от Черноглавата плевенска овца е станала номер едно в света. При нашите условия породата се представя по един от възможно най-добрите начини“, каза професор Станков.

За финал земеделският зам.-министър доц. д-р Янко Иванов отличи с грамота председателя на Асоциацията за развъждане на млечни породи кози в България – Деан Тодоров, отново за използването на добри практики и технологии.

„Деан наистина заслужава тази награда и някой ден му пожелавам да седне в министерското кресло и да реализира всичките си идеи, за които ми сподели“, каза Иванов.

Деан Тодоров прие наградата от името на Асоциацията и уточни, че тя е свързана с въвеждането на една нова практика – замразяване на семенна течност от кози. Осъществена е заедно със зооинженер Светослава Боева от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).

„Замразихме семенна течност от наши животни и постигнахме резултат на заплодяемост 75% при световен резултат 55%. Тази награда е най-вече за тези служители, които направиха всичко това възможно, и е един много добър пример за това, как частните сдружения на фермерите заедно със служители на държавната администрация могат да постигнат нещо много добро“, каза за финал младият животновъд.