В последния работен ден на октомври Министерството на земеделието излезе с няколко важни новини. На първо място, бяха обявени ставките по сектори и срокът за кандидатстване по Ковид мярката. Второ, малки и млади стопани могат да очакват отваряне на нови приеми по подмерки 6.1 и 6.3. И не на последно място, ясни са сумите по директни плащания, които стопаните трябва да получат до края на годината.

От 8 ноември се подават заявленията за Ковид мярката

За да не пропуснете някой срок, сме събрали накуп всички важни дати. В края на ноември миналата година беше изплатен и първият транш за намален акциз върху газьола. За момента обаче дата за 2021 г. не е посочена в индикативния график на ДФЗ.

Ковид мярка

От 8 до 26 ноември стопаните, регистрирани по реда на Наредба № 3, кандидатстват по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на Covid-19“. Заявления се подават в Областните дирекции на ДФЗ, а субсидиите би трябвало да бъдат изплатени най-късно до 10 декември. Общият бюджет е 72 млн. лв., а ставките по сектори може да видите ТУК.

ПНДЖ3

Между 1 и 10 ноември е планиран първият транш по Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) с бюджет от 14,9 млн. лв. Първоначално стопаните ще получат по 25,37 лв. на животно, а общият размер на подпомагането е 41,07 лв. на глава.

Зимни пръскания

До 12 ноември стопаните, кандидатствали по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”, отчитат дейностите си. Средствата ще бъдат изплатени до 10 декември.

Инвестиции в доилна техника

До 5 ноември животновъди кандидатстват по схемата „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко“. Определеният бюджет за 2021 г. е 2,5 млн. лв., който ще се разпределя до изчерпването му по реда на кандидатстване. Документи ще се приемат в областните дирекции на ДФЗ.

Компенсиране на унищожени пчелни семейства

До 15 ноември пчелари подават заявления за издаване на констативни протоколи за унищожени пчелни семейства. Документи се приемат в Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ), които до 30 ноември трябва да изпратят в Министерството на земеделието обобщена информация. Едва след това ще бъде обявен прием на заявления за подпомагане по държавната „Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери“ в Областните дирекции на ДФЗ.

Заявяване на пасища по споразумение

Областните дирекции по земеделие (ОДЗ) припомниха какви са сроковете по прилагане на разпоредбите на чл.37ж от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) за календарната 2022 г. Ето кои са важните дати, които не бива да пропускате.

Подмерки 6.1 и 6.3

През ноември стартират нови процедури по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ с индикативен бюджет от близо 25 млн. лв. и подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ – с около 40 млн. лв. Продължителността на двата приема ще е по три месеца.

Подмярка 4.2 за преработка

До 25 февруари 2022 г. продължава приемът по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. След като бе временно спрян по настояване на ЕК за прецизиране на текстовете и условията, той бе повторно отворен на 15 октомври. Общият бюджет от 387 млн. лв. се запазва.

Пререгистрация 

От 1 октомври 2021 г. фермерите подават документи за пререгистрация съгласно изискванията на Наредба № 3. Крайният срок съвпада с последната дата за подаване на заявления за подпомагане по директните плащания, която за Кампания 2021 беше 11 юни 2021 г. Регистрираните земеделски стопани трябва да представят актуална информация за дейността си чрез анкетна карта с анкетни формуляри.

Отсрочка на кредити от ДФЗ

От 22 ноември до 31 януари 2022 г. животновъди могат да подават заявления за отсрочване на задълженията си в Областните дирекции на ДФЗ. От тази възможност могат да се възползват 111 бенефициери с отсрочени кредити до края на ноември 2021 г., получили кредити през 2008, 2009, 2010 и 2012 г.

Деклариране на произведеното зърно

До 30 ноември всеки производител, който отглежда над 5 дка зърнени култури, трябва да декларира произведеното количество слънчоглед, царевица, соя и оризова арпа. Това важи за всички, които са регистрирани за стопанската 2020/2021 г. и обработват обща площ от 5 и над 5 дка.