Д-р Георги Чобанов, директор на дирекция Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите към ЦУ на БАБХ в интервю за Фермер.БГ относно актуалната обстановка със заболяването заразен нодуларен дерматит, стартиращата ваксинация на животните и ограниченията при движение на животни и изкупуване на мляко от фермите в Южна и Северна България:
 
Д-р Чобанов, има нова заповед на БАБХ, свързана със събирането, транспортирането и преработката на мляко. Кое е важното, което трябва да кажем на фермерите по отношение на тази заповед?
Опитваме се да ограничим рисковото движение на животни. Страната остава разделена. С тази заповед отменяме всички досегашни заповеди. Имаше няколко заповеди, които бяха действащи, затова решихме да издадем една обединяваща заповед, която да отмени другите, за да не се бъркат както животновъди, така и колеги.Страната е разделена на Северна и на Южна България. Основно мерките засягат ЕПЖ и ДПЖ, тъй като заболяването засяга тях. Животни, които се намират в Северна България могат да се движат в същата област или в съседна област в Северна България. Докато ЕПЖ от Южна България могат да се предвижват само за клане в тази област, в която са или в съседна на нея област. Това е разликата, която се откроява. По отношение на ДПЖ няма ограничение, единствено ако са отглеждани заедно с ЕПЖ, за тях ограничението е както при ЕПЖ, това което споменах по-горе. 
[news]
Има ли в момента ограничение при движение на транспортни средства от Южна към Северна България и обратно на мандрите, които изкупуват млякото?
С тази заповед, която издадохме, се позволява на мандри от Северна България да изкупуват мляко от ферми от Южна България, и обратно, разбира се. Това, което имаме като изискване е: всички камиони, които са предназначени за изкупуване на мляко, да са оборудвани с пръскачки, най-общо казано устройства за дезинфекция на камионите, при посещения във фермите. При всяко посещение във фермите, ходовата част на камиона, трябва да бъде дезинфекцирана. Млякото, което ще се събира, трябва да се събира или само от Северна, или само от Южна България на един курс. Т.е може да се изкупува мляко и от Северна и от Южна България, но при курс за изкупуване на мляко от Южна България, е забранено да се изкупува и от Северна България. След като сте натоварили цялото мляко от Южна България, трябва да отидете директно до мандрата, да разтоварите млякото и след това да тръгнете към Северна България, разбира се, след дезинфекция и почистване на камиона. 
 
Звучи сложно...
Мярката е малко сложна, но с нея се опитваме да ограничим разпространението на заразата и все пак да не спираме производството.
 
Пристигнаха ли първите бройки от ваксината срещу нодуларен дерматит?
Пристигнаха още днес през деня (бел.ред. интервюто е взето на 27-ми април - сряда) и съответно бяха разпределени и разпратени по проблемните градове. 150 000 дози е ваксината, която получихме. 
 
На кои места ще започне първоначално ваксинацията? 
Планът, който е изготвен, не включва само Хасковска и Старозагорска област. Трябва да се има предвид обаче, че този план включва всички дози, които ще са ни необходими за ваксинация, а не само тези 150 000, които получихме. Тези дози, които получихме, покриват горе-долу половината зони от плана, който сме изготвили и няма да бъдат достатъчни. На този етап, ваксината ще се използва приоритетно за ограничаване на заразата –  т.е ще бъдат ваксинирани зоните, които са от порядъка на 20 км около заразените селища. Основно ваксината ще бъде използвана в засегнатите области. 
 
Имате ли готовност да започне ваксинирането във фермите?
Имаме готовност, имаме и уверението от страна на БВС (Българския ветеринарен съюз), че колегите са готови. Тук въпросът е и до уговаряне на самото техническо ниво и възможност за ваксинация с фермерите. Имаше проблем с договорите, които частно практикуващите лекари трябва да подпишат, но той вече е решен. До днес имаше проблем с договорите, които частно практикуващите лекари трябваше да сключат с БАБХ, но днес на Министерски съвет Националната профилактична програма беше приета, от утре започва подписването на договорите с лекарите и на места може да започне и самата ваксинация. Имаме готовност ваксинацията да стартира още утре, остава връзката и договарянето със съответните ферми. 
 
Предвид на идващите празници, ако ваксинацията започне, ще спре ли за празниците или те няма да повлияят и прекъсване няма да има, докато ваксините не свършат?
Въпросът опира до частно практикуващите лекари от една страна и до фермерите от друга. От гледна точка на БАБХ, ще бъде направена организация за доставяне на необходимите количества ваксина на колегите, за да не спираме процеса. Конкретно за всяка ферма, не мога да ви дам по-подробна информация.
 
Каква е актуалната информация за огнищата на заразен нодуларен дерматит?
Имаме няколко съмнения, като цяло, голяма част от пробите, които са взети, са положителни. 31 огнища до момента са потвърдени. Основно са в зоната около Димитровград и Чирпанско и Опан (Старозагорска област). Новите огнища са около Гоце Делчев, Сандански, Петрич (Благоевградска обл.) и за съжаление имаме едно ново огнище, което навлиза в област Кюстендил. 
 
В Кюстендил съмнение ли е или е доказан случай на болестта?
Доказан е, в сряда излезе пробата и е доказан случай, да! 
 
Можете ли да кажете нещо повече за самата ферма, в която е открита заразата?
Малка ферма – от 2 крави. 
 
В кое село е този случай и там има ли други съмнения?
Само при едното животно има клиника. От него е взета проба, която е потвърдена, но други данни за подобни случаи или съмнения няма. Фермата е много близо до границата с Благоевград, в долната част на област Кюстендил. 
 
Получихме непотвърден сигнал от наши читатели, че в Раковски също има ЗНД, можете ли да ни кажете нещо повече?
Нямаме подадено съмнение за Раковски. Нямаме и подадени данни до момента. Може би съмнението идва от пазара там. Още с избухването на болестта, спряхме пазара в Раковски за ЕПЖ. Към момента с тази нова заповед са забранени пазари, изложби на всякакви преживни животни. Пазарът на животни не би следвало да е заплаха за животновъдите. Конкретно за заплаха в Раковски, нямаме подобни данни. Има една ферма с положителна проба за болестта в област Пловдив и тя е в Първомайска община.
 
Ясно ли е вече до какви точно забрани за износ на животни, на месо, на продукция, ще доведе ваксинирането от дерматит? 
Тъй като ваксинацията все още не е започнала, все още не сме говорили по тези въпроси. На практика това, което сме разгледали е отношението, което е взето за Гърция. Очакваме забраните при нас да са аналогични. На практика, животно, което е ваксинирано, не може да се изнася за държава членка на ЕС и трета страна. Ние имаме малък износ за трети страни, както и ограничена вътрешна търговия, така че се надяваме ваксинацията да не попречи на този процес. 
 
Движат ли се в график авиационните третирания срещу векторите? Къде е пръскано, къде все още предстои да се третира? 
Темата за авиационните третирания много силно се влияе от времето. Много рязко застудя последните 2-3 дни. На практика първите пръскания, които бяха около огнищата на Димитровград се извършиха. В Стара Загора също приключиха, а това, което трябваше да се направи в Първомайци промени времето. Тези пръскания са с цел да се унищожат комарите.
 
В какъв срок се очаква да се получат останалите дози от ваксината?  
Тази ваксина дойде от Южна Африка, тя е резерва на ЕС. Следващата доставка с ваксини очакваме от 16 до 20 май, отново от Южна Африка. Това е другата част от ваксината, която държавата закупува. Последните дози се очакват към края на месец май до 10 юни. 
 

Интервю на София БЕЛЧЕВА