Нодуларен дерматит има и в селата на община Угърчин, съобщиха за Фермер.БГ стопани от региона на село Радювене, Орляне и Катунец. Информацията все още не е потвърдена официално.

 

В Община Априлци вече беше потвърдено официално разпространението на заразата с нодуларен дерматит, за която Фермер.БГ прогнозира още през есента на минлата година!

 

От 6 юни в областта е обявено първично възникнало огнище на болестта заразен нодуларен дерматит. Заболяването е започнало с проявена клиника при едно говедо от общо 5 животни във ферма в кв. Острец, гр. Априлци. Заболяването при животното е констатирано при клиничен преглед от официалния ветеринарен лекар и потвърдено след извършено изследване на взета кръвна проба късно вечерта в понеделник.

 

Областната дирекция "Земеделие" в Плевен информира за предстоящи третирания срещу заразния нодуларен дерматит, които ще се извършат от 10 до 13 юни. Това съобщи областният пресцентър в Плевен. Във връзка с това стопаните, които имат пчелини в близост до районите на пръскане, трябва да предприемат необходимите действия за предпазване на пчелните семейства. Обработката на площите ще се осъществява до 10.00 ч., съгласно действаща наредба.